Cisco: 2027-re a világ GDP-jének 10%-a blokkláncon fut

A Cisco technológiai vállalat új jelentésében a vállalati blokklánc platformok jövőjét boncolgatta. A cég szerint a blokkláncokban megvan a potenciál, hogy a világ összesített GDP-jének 10%-át tárolja/futtassa. Ez annyit jelent, hogy 2027-re a 77 000 milliárd dolláros összesített GDP-jének jelentős hányada decentralizált és engedélyköteles blokkláncokon futhat.

Cisco szerint 2021-ig a világ 2400 milliárd forintot fog blokkláncokra költeni

Mialatt a kriptopénz piacok ciklikus hullámvölgyeit már megszokhattuk, ahogy a decentralizált kriptovaluta és dapp startupok továbbra a medvepiacok utóhatásaival küzdenek, addig a blokklánc technológia elismertsége és elterjedtsége tovább növekedik. A szektor maga 2008 óta megállás nélkül fejlődik és a gyerekbetegségei ellenére és egyre több területen vélik felfedezni hasznosságát.

Részlet a Cisco jelentésből

A Cisco jelentése nem nélkülözi a hurráoptimizmus jegyeit és kijelenti, a blokklánc használata több iparágban is alapvető ‘ficsör’ lesz. A jelentésben jutott hely heurisztikus megállapításokra is az egyébként a Cisco saját blokklánc megoldásait népszerűsítő anyagban.

Egy hasznos felhasználási területe a blokkláncoknak a logisztika és a termékek életútjának nyomon követése lesz, áll a jelentésben. Becslések szerint az USA chipgyártó piacának 7.5 milliárd dollár kiesést jelent évente a hamisított áramkörök és az ellátási lánc ‘blokkláncosításával’ milliárdosra tehető a vállalatok pluszbevétele.

Egy másik nagy fájdalompont a logisztikában a világkereskedelem komplexitása, köztes felekkel, pénzügyi intézményekkel, brókerekkel stb. melyekkel a beszállítóknak egyenként kell tárgyalniuk, üzleti kapcsolatot kialakítaniuk. A Cisco jelentés megjegyzi, hogy a kereskedelem terén szintén komoly fejlődést hátráltató tényező a fejlődő piacokon 30 százalékot is meghaladó a kereskedelmi célú  hitelkamatok.

“A blokklánc alapú technológiák biztosíthatják a vállalati bizalom alapját az üzleti praktikák digitalizálásával, az eszközök tokenizációjával és az összetett szerződések lekódolásával,” áll a Cisco jelentésben.

A cég szerint a technológiák segítségével az üzleti ökoszisztémák beleértve a külsős és a belső partnereket is képesek lesznek biztonságos keretek között üzletet lebonyolítani, emberi beavatkozás nélkül tranzaktálni és egyszerűsíteni a tevékenységeiket.

A Cisco egy januári IDC jelentésre hivatkozik, mely szerint 2021-re a blokklánc befektetések elérik a 9.7 milliárd (2400 Mrd forint) dollárt. Az összeg négyszer akkora, mint amit 2018-ban vállalati blokklánc projektekre költöttek.

A blokkláncokkal növekszik a hozzáadott érték, automatizálható a bizalom és növeli a biztonságot

A programozható kereskedelem több mint 30 000 milliárd dollár értékű hozzáadott érték realizálható a vállalkotások számára.

Ha a jelentésben közölt előrejelzések megállják a helyüket, akkor 2027-ig a világ összesített nemzeti össztermékének 10%-át blokkláncokon kezelhetik. Ez nem jelenti azt, hogy a kriptodeviza piacok is ilyen dramatikus emelkedés előtt állnak, mivel könnyen előfordulhat, hogy a milliárdok vállalkozások és pénzügyi intézmények engedélyköteles blokklánc hálózataiban csapódik le.

A blokklánc alapvetően a decentralizált kriptók támogatására került kifejlesztésre, de láthatóan kezdi túlnőni korábbi szerepét. Azzal, hogy automatizálni lehet a bizalmat (pl.: nincs szükség bankra hogy értéket küldj) a Cisco jelentés szerint a legtöbb blokkláncokért érdeklődő vállalat az e-kereskedelem területéről fog jönni.

Segítségével a webáruházak például hatékonyan kiiktathatják a köztes feleket, bankokat, auditorokat és lesznek képesek egy bizalmi tranzakciós környezetet kialakítani.

A blokkláncok egyben költségcsökkentő megoldások is például okosvárosok tervezésekor és a dolgok interneténél (IoT). Cisco jelentés állítása szerint több ökoszisztéma partnerrel is szorosan együttműködik hogy szabványokat és eszközöket fejlesszen ki a blokklánc technológia vállalati alkalmazásához.

Itt kiemelte a Trusted IoT szövetséget, a Hyperledger projektet és az Enterprise Ethereum Alliance kezdeményezést.

A szkeptikusok a vizesárok másik oldalán megjegyezhetik, a Cisco előrejelzései túlságosan optimisták, de nem szabad elfelejteni, hogy nem az első alkalom, hogy egy iparágában vezető vállalat hasonló kicsengésű jelentést publikál. Még 2017-ben a Deloitte szintén hasonló konklúzióra jutott jelentésében azzal a különbséggel, hogy nem 2027-re de már 2025-ben blokkláncon fog futni a világ értéktranszferjának 10%-a.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük