CNBC: a bitcoin lehet a következő GameStop

Idén év elején újabb történelmi rekordot döntött a bitcoin, amikor átlépte a 42 000 dollárt. Azóta a BTC árfolyama viszont rendkívüli mértékben ingadozik. Múlt héten pénteken Elon Musk Twitter biojának hatásárára 20%-kal nőtt a vezető kriptovaluta árfolyama, a hétvégére azonban ismét visszaesett. A CNBC az áringadozást figyelve azt állítja, hogy a GameStop körüli hype most a bitcoint fogja utolérni.

Előzmények

Mint arról mi is beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt veszteséges, videojátékokkal foglalkozó amerikai cég, a GameStop ügye nemrég komolyan megrázta a pénzpiacokat. A cég veszteségének és piaci kilátásainak hírére a nagy befektetők short pozíciókat nyitottak a GameStop részvényekre, mivel esésre készültek. Egy Reddit-fórum tagjai viszont ellenkező irányba kezdték el befektetéseikkel nyomni a vállalat árfolyamát, ami következtében a részvények 300%-ot emelkedtek. Az esemény azt mutatta meg, hogy a Wall Street milliárdos farkasaival szemben a kisbefektetőknek igenis komoly szerepük lehet a pénzügyi világban, ha összefognak. Később Elon Musk is a támogatásáról biztosította a WallSteetBets névre hallgató fórumot, de még Justin Sun is kiállt a többnyire fiatal ‘lázadók’ mellett. A GameStop-hoz hasonló vásárlási hype-ot tapasztalt a dogecoin mémcoin, illetve tegnap a XRP is. A CNBC úgy véli, hogy a befektetők következő célpontja akár a bitcoin is lehet.

Bitcoin short pozíciók

A The Block kriptohírportál és elemző cég adatai azt mutatják, hogy az intézményi befektetők és a profi kereskedők short pozíciókat nyitottak. A ‘shortolás’ kifejezés azt jelenti, hogy a kereskedők és a fedezeti alapok arra tippelnek, hogy a bitcoin ára csökkeni fog. Ezzel szemben a magánbefektetők továbbra is azért vásárolnak bitcoint vagy más kriptovalutát és tartják meg azokat jó HODLER módjára, mert arra számítanak, hogy az árfolyam emelkedni fog. A helyzet tehát nagyon hasonlít ahhoz, ami a GameStop kontra Wall Street-i befektetők között zajlott le nemrég.

A kiskereskedelmi brókercégek, többek között a Robinhood azonnal kereskedési korlátot vezettek be a GameStop részvényeire. A trading alkalmazás rosszat sejtve péntektől már a kriptovaluta kereskedést is limitálja.

Lásd: Földbe döngölték a Robinhood app értékelését a felhasználók, közben százezret törölt a Google Play

Habár a vásárlási láz utolérheti a bitcoint is, abban egyetérthetünk, hogy a GameStop üzletlánc keserves vergődése nem hasonlítható a bitcoinhoz és a mögötte lévő technológiához. A JPMorgan elemzői úgy gondolják, hogy a bitcoin árfolyama akár 146 000 dollár lehet, a CitiFXTechnicals globális vezetője szerint pedig a kriptovaluták királya idén decemberig elérheti a 318 000 dollárt is.

Az intézményi befektetők felfalnak mindent

A bitcoin 2020-as ralija és a 2017-es áremelkedése között van egy óriási különbség, ez pedig nem más, mint az intézményi befektetők (biztosítócégek, eszközkezelők, fedezeti alapok) masszív érdeklődése. A mainstream pénzügyi szereplők érdeklődésének növekedése azonban nemcsak a bitcoin imázsát reformálta meg, hanem a kínálat hiányát is okozta. A nagy és feltörekvő intézményi befektetők óriási tőkével rendelkeznek, amelyből hatalmas összeget tudnak átcsoportosítani erre a célra. Nagy mennyiségben vásárolnak bitcoint, ami következtében az idő múlásával a kínálati görbe gyakorlatilag a nullához közelít, míg a kereslet egyre nagyobb lesz.

Lásd: Brutális ütemben vásárolja a PayPal és a Square a frissen bányászott Bitcoinokat

Bitcoinból csak 21 millió létezhet, mert sok kriptovalutával ellentétben a kínálata véges. Már most 18,6 millió bitcoint generáltak, tehát közel járunk már a maximálisan kibányászható kriptovalutához. A nagy befektetők érdeklődése pedig nem lankad. A Black Women Blockchain Council egyik tagja McKenzie Slaughter azt nyilatkozta: “Nagyon nagy a kereslet, és nincs elegendő bitcoin kínálat ahhoz, hogy minden pénzintézet saját tartalékkal rendelkezzen ügyfeleinek kiszolgálására.” 

Az intézmény befektetők tehát bekebelezhetik az összes bitcoint, ami nem biztos, hogy tetszik a kisbefektetőknek, hiszen a bitcoin egyik óriási előnye az, hogy nem kötődik egyetlen kormányhoz, pénzintézethez vagy központi szervezethez sem. Az emiatt felgyülemlett harag pedig könnyen vezethet egy olyan szintű ‘lázadáshoz’, mint amit a GameStop esetében tapasztaltunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük