A Coinbase Saylor-stratégiára vált, 1 milliárd dollárt gyűjtene a kriptotőzsde

A Coinbase bejelentette, hogy a kriptovaluták rallyja során 1 milliárd dollárt kíván bevonni átváltható kötvények eladásával. Ezzel elkerülné az árfolyamot károsan befolyásoló részvényeladást, és követné azt a stratégiát, amelyet Michael Saylor is használt a MicroStrategy-nél a kriptopénz törekvéseinek finanszírozása érdekében.

A Coinbase, az egyetlen nyilvánosan jegyzett kriptotőzsde az Egyesült Államokban kedden közölte, hogy a nem biztosított, átváltható szenior kötvényeket egy zártkörű kibocsátás keretében kínálja fel. Az átváltható kötvények (convertible bonds) egy bizonyos ponton a kibocsátó cég részvényeire (vagy készpénzre) válthatók. A Coinbase által felajánlani tervezett kötvények esetében az átváltási év 2030.

Ha a vállalat úgy döntött volna, hogy a pénzt inkább új Coinbase-részvények eladásával szerzi be, az felhígítaná a meglévő részvényesek tulajdonosi részesedését, ami a befektetőket kedvezőtlenül érinthetné.

Michael Saylor inspirálta a Coinbase-t

A Coinbase a kriptoüzletágának finanszírozásához az adósságpiacra támaszkodva egy olyan stratégiát követ, amelyet Saylor az elmúlt években a MicroStrategynél is követett.

Saylor cége 205 000 bitcoint vásárolt, amelyek értéke jelenleg közel 15 milliárd dollár. Ennek nagy részét a MicroStrategy több mint 2 milliárd dollár értékű átváltható kötvények eladásából finanszírozta. Csak ebben a hónapban a MicroStrategy 700 millió dollárt adott el belőlük, ami a nagy kereslet miatt felülmúlta a cég által eredetileg tervezett 600 millió dollárt.

A lépés a bitcoin ( BTC Price BTC Price ) masszív rallyja után következik, amely a digitális eszköz árfolyamát 73 000 dollár feletti történelmi csúcsra emelte. A bitcoin árfolyama idén 67%-kal emelkedett, míg a Coinbase részvényei ugyanebben az időszakban 48%-kal növekedtek. A tőzsdén jegyzett vállalatok gyakran kihasználják a bikapiacokat azzal, hogy új értékpapírok, például részvények, átváltható kötvények stb. eladásával pénzt gyűjtenek.

A Coinbase a kötvénykibocsátás részeként “tárgyalásos, korlátozott vételi tranzakciókat” is bevezetett. Ez az intézkedés a részvényesekre gyakorolt hígító hatást hivatott mérsékelni, amikor az adósságot saját tőkévé alakítják át.

A kriptotőzsde 1 milliárd dolláros kezdeményezésére azután került sor, hogy egyes Wall Street-i elemzők elhagyták a részvényre vonatkozó medvés álláspontjukat. Az olyan bankok vezetői, mint a Raymond James és a Goldman Sachs a digitális eszközpiacok masszív rallyjára hivatkozva felértékelték a részvényt.