Coinbase CEO: A bitcoin lehet a világ tartalékvalutája

A Coinbase vezérigazgatója úgy véli, hogy a bitcoin lehet az új globális aranystandard, amely újra megerősíti a nyugati versenyképességet a Kína által támasztott növekvő kihívással szemben.

A legutóbbi interjúban a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong megosztotta véleményét a kriptopiac jelenlegi helyzetéről és a vállalata jövőjéről. Ray Dalio The Changing World Order (A változó világrend) elméletét is kommentálta, mondván, ha a kriptók elterjedtsége tovább növekszik, akkor egy új világrend jöhet létre, egy decentralizált Nyugat, amely egy centralizált Kelettel versenyez.

A kriptovaluta mint fedezeti eszköz

A jelenlegi medvepiacot a korábbiakkal összehasonlítva a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong legutóbbi interjújában elmondta, hogy ezúttal egészen más helyzet. A kriptovalutákat ma már sokkal több helyen használják, mint a korábbi években. Ráadásul ezúttal a főbb kriptopénzek esetében nem történt 85%-os árfolyamesés a történelmi csúcsokhoz képest.

A jelenlegi medvepiacot Armstrong a makrogazdasági környezetben zajló eseményeknek tulajdonítja. A befektetők hajlamosak voltak a kockázatos technológiai részvényekhez hasonlónak tekinteni a kriptopénzeket és azonnal szabadulni próbáltak tőle. Emellett azonban megjegyezte, hogy a kriptopénzek teljes piaci kapitalizációjának valószínűleg 5-10-szeresére kellene növekednie ahhoz, hogy az eszközosztály az infláció elleni fedezeti eszközzé váljon – ezt a nézetet egyes kriptoszakértők általánosan támogatják.

A Coinbase jövője

A kriptotél idején a vezérigazgató megjegyezte, hogy cége az innovációra és az új termékek fejlesztésére fog összpontosítani. A tőzsde egy továbbfejlesztett decentralizált tárcán dolgozik, amely nemcsak a tranzakciók lebonyolítására szolgál, hanem olyan funkciókat is tartalmaz, mint a személyes identitás vagy egy profiloldal.

A pénzügyi terméken túl a tárca egy közösségi média platform is lehetne, ahol például kommentelni lehet, emellett művészek és zenészek mutathatják be műveiket. Véleménye szerint az új tárca az internet következő generációjához, a Web3-hoz fog kötődni.

Decentralizált nyugat kontra centralizált kelet

Armstrong nem ment el szó nélkül a Bridgewater Associates alapítója, Ray Dalio mellett sem, aki azt állítja, hogy a világ jelenlegi – Amerika által uralt – rendje valószínűleg megváltozik és Kína szerepe egyre nagyobb lesz.

Dalio szerint az USA hanyatlóban van. Armstrong ugyanakkor úgy látja, hogy a világ új rendje nem biztos, hogy “országközpontú” lesz.

Mivel a bitcoin az új globális aranystandard lehet, Armstrong úgy érvelt, hogy egy decentralizált monetáris rendszer, amely a BTC-t a világ tartalékvalutájaként pozícionálja, újra fellendítheti a nyugati féltekét. Hozzátette, hogy ha a Nyugat nem lép, Kína egy nap lesöpri a dollárt, és a jüant rakja a helyére.

“A kripto egy igazán meggyőző alternatívát jelent a Nyugat és a nyugati értékek számára, hogy alapvetően elfogadják a decentralizációt, mint új világrendet, mert különben a kínai jüan lehet a világ új tartalékvalutája… És így valójában előnyös lehet, ha egy decentralizált Nyugat versenyez a centralizált Kelettel”.