Elindult a Coinbase elleni hatósági eljárás az Egyesült Államokban

A kriptopiacokra komoly hatást gyakorló fejleményként nemrégiben az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) beperelte az egyik legismertebb kriptotőzsdét, a Coinbase-t. A SEC azzal vádolja a tőzsdét, hogy nem engedélyezett bróker- és tőzsdei tevékenységet folytat. Teljesen érthető módon a Coinbase részvényei jelentősen, 20% körüli mértékben estek a fejlemények okán.

A Coinbase ügy valójában az egész kriptoszektor ügye

Mondhatjuk, hogy a piac már előzetesen valamennyire beárazta a dolgot, hiszen márciusban már lehetett arról hallani, hogy a SEC vizsgálódik a Coinbase tevékenységei körül. A vizsgálatok fő fókuszában a Coinbase Earn, a Coinbase Prime és a Coinbase Wallet álltak, amelyekről a SEC úgy véli, hogy nem feleltek meg az amerikai értékpapír-törvények által előírt közzétételi kötelezettségeknek. De a hatóság aggályát fejezte ki a Coinbase spot kereskedési szolgáltatása miatt is bizonyos kriptovaluták vonatkozásában. Szerintük ugyanis azok is az amerikai értékpapír-törvények hatálya alá tartoznak.

Az esetet az egész kriptos közösség feszülten figyeli, hiszen biztosan meg fogja határozni a kriptovaluták szabályozói környezetét az ügy kimenetele. A SEC által indított per rávilágít arra is, hogy mennyire fontos megfelelni az értékpapír-törvények előírásainak. Főleg, hogy a kriptopiacok bővülése okán a szabályozó figyelem is egyre szigorúbb és széleskörűbb. A SEC kontra Coinbase ügyben mindkét félnek lesz lehetősége előadni álláspontját. Az ítélet pedig precedensértékű ítéletként felhasználásra kerülhet a jövőben is és a kriptotőzsdéknek nagyon oda kell figyelni majd a megfelelőségükre.