A Coinbase elérhetővé teszi a tokeneket kereskedés előtt – nem mindenkinek való hozam-kockázat lehetősége nyílt meg

A Coinbase az egyik legnagyobb és legismertebb kriptovaluta tőzsde a világon, felhasználóbázisát azonban leginkább az Egyesült Államok és Kanada teszi ki. Az alapvetően magasabb kereskedési díjakkal operáló központosított tőzsde az elmúlt időben számos nehézséggel, leállással nézett szembe. Éppen ezért igyekszik most valami olyat adni a felhasználóknak, amit más kriptotőzsde nem.

Az indulás előtti kriptovaluták kereskedését tegnap tette lehetővé a Coinbase bizonyos felhasználók számára, azonban ez a kockázatos kereskedési forma sokkal korlátozottabb lesz, mint a már azonnali tőzsdéken elérhető eszközök kereskedése.

A pre-launch, azaz listázás előtti kriptovaluták kockázata

Az indulás előtti szakaszban, a pre-launch fázisban lévő kriptovaluták jelentős potenciállal bírnak, ugyanakkor komoly kockázatot is rejtenek magukban. Ezek az eszközök gyakran ICO vagy más formában történő előértékesítés keretein belül kerülnek piacra, hogy a csapat pénzt gyűjtsön a technológiai fejlesztésre. Ezek a kedvezményes árú eszközök főként a közösségépítés és a magas hozam potenciállal kívánnak vonzóvá válni. Az innovációt, mint címszót helyezik előtérbe.

Ezek a projektek azonban igencsak kockázatosak, a legtöbb projekt sosem valósul meg, vagy sosem éri el a tervezett célt. A szabályozási környezet változása vagy a szabályozások hiánya sem feltétlenül a befektetők érdekeit védi. A legtöbb projekt pedig arra irányul, hogy pénzt csaljon ki a jóhiszemű befektetők zsebéből. Az előértékesítési szakaszban lévő projekteknek alaposan utána kell nézni és körültekintően eljárni. Mivel még a kriptotőzsde-launchpadek sem garantálnak semmit a projekt jövőjét illetően – bár ez egy viszonylag jó szűrő.

Pre-launch kriptovaluták kereskedése a Coinbase tőzsdén

A Coinbase tegnapi bejelentése alapján lehetővé teszi az indulás előtti kriptovaluták kereskedését a jogosult intézményi és kiskereskedelmi felhasználók számára. A nemzetközi felhasználók számára a Coinbase International, az amerikai, kanadai és brit felhasználók számára pedig a Coinbase Advanced felület biztosítja a szolgáltatást.

A cég tájékoztatója szerint a Coinbase biztosítja a felhasználók számára a bevezetés előtt álló kriptovaluták kereskedését egy megbízható és biztonságos felületen. Ezzel a kereskedők hozzájárulhatnak az árfolyam alakításához. A kriptotőzsde e mellett biztosítja, hogy az indítást követően a határidős kontraktusok, melyeknél a bázisárfolyamot a 4 órás exponenciális mozgóátlag adja, azonnali megbízássá minősüljenek át.

Eltér az átlagos származtatott piactól

A Coinbase megjegyezte, hogy a pre-launch kriptovaluták kereskedése eltér a már jól megszokott származtatott piactól. A megbízás árfolyamát a már korábban említett 4 órás exponenciális mozgóátlag (EMA) adja, a piac kockázatából adódóan pedig nem lesz része a Coinbase likviditástámogató programjának (LSP), mivel az indulás előtti projektek sokkalta nagyobb volatilitással és alacsonyabb likviditással kell, hogy megküzdjenek. Ebből kifolyólag a platformon csupán kétszeres tőkeáttételt lehet használni a megszokott tízszereshez képest, a pozíciólimit pedig mindössze 50 000 dollár.