Leállt a Coinbase, a felhasználók nem érik el a tőzsde szolgáltatásait

Európai idő szerint ma hajnalban széleskörű leállást tapasztaltak a Coinbase felhasználói világszerte, melynek köszönhetően nem férnek hozzá a kriptovaluta tőzsde szolgáltatásaihoz. Az Egyesült Államok egyik vezető kriptovaluta tőzsdéje idén nem először néz szembe hasonló problémával, a megoldáson dolgoznak, de nem tudni mennyi időt vesz igénybe.

A Coinbase közleménye alapján rendszerszintű hibába ütköztek, mely általában karbantartás, vagy túlterheltség miatt alakulhat ki. A Coinbase Support biztosította azonban a felhasználókat arról, hogy aktívan dolgoznak a megoldáson és a felhasználók kriptovagyona biztonságban van.

Túlterhelést tapasztalhat a Coinbase kriptotőzsde

A Coinbase a világ egyik megmegbízhatóbb kriptovaluta tőzsdéje, azonban a vagyon biztonsága nem egyenlő azzal, hogy makulátlan működést biztosítanak a globális felhasználók számára. A felhasználók által jelentett rendszerszintű leállás európai idő szerint hajnali 4 körül köszöntött be, melynek köszönhetően sem a webes platform, sem a mobilalkalmazás nem elérhető. A tőzsde közösségi médiáján hivatalosan is bejelentették a leállást, figyelmeztetve a felhasználókat a kimaradásra.

A Coinbase webhely felkeresése után az „503-as szolgáltatás átmenetileg nem elérhető” hibaüzenettel találkozhatunk, mely a Mozilla fejlesztői útmutatója szerint karbantartásra, vagy túlterheltségre utalhat. A Coinbase Support elismerte a hibát közösségi média felületein, X-bejegyzésükben biztosították felhasználóikat, hogy a kriptovagyon biztonságban van, vizsgálják a problémát és dolgoznak a megoldáson.

Nem az első leállás idén

Annak ellenére, hogy a Coinbase a világ egyik legmegbízhatóbbnak titulált kriptotőzsdéje, mely mindig igyekszik a jelenleg érvényes szabályozásoknak eleget tenni, platformja megkérdőjelezhető megbízhatósággal működik. 2024 februárjában hasonló, nyugtalanító értesítéssel szembesültek a felhasználók a megemelkedett kereskedési volumen miatt. Annak ellenére, hogy a kriptotőzsdék forgalma elmarad a hagyományos tőzsdéktől, és most egyébként amúgy is nyugodtabb napokon vagyunk túl, a Coinbase nem képes kezelni a botok által végrehajtott tranzakciókat a háttérben.

Február végén nagyjából néhány órát követően helyreállt a rendszer. Ekkor Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója biztosította a körülmények rendeződéséről a felhasználókat. A milliárdos üzletember akkori X-bejegyzése szerint a portál folyamatos frissítéseket eszközöl a bikapiac közeledtével, hogy platformjuk elbírja a megemelkedett aktivitást. Úgy néz ki, ez egyelőre nem túl sikeres.

Fejlemények a Coinbase körül

CZ ítéletét követően a Binance-ról a Coinbase-re terelődik a kriptoközösség figyelme, ugyanis Katherine Polk Failla bírónő úgy határozott múlt hónapban, hogy folytatódik az SEC Coinbase elleni pere. A bíró döntése azután született, hogy a Coinbase indítványt nyújtott be az SEC-ügy elutasítására, melyben az áll, hogy nem bejegyzett értékpapírtőzsdeként, brókerként és elszámolóügynökségként működik. A bírónő ítélete alapján az SEC keresete több, mint valószínű, hiszen a tőzsde staking programja révén részt vesz az értékpapírok nem bejegyzett kereskedésében. A per folytatásának következtében Kathryn Haun, korábbi helyettes államügyész és az Andreesen-Horowitz partnere kilépett a Coinbase igazgatótanácsából.

Ennek ellenére a Coinbase részvénye kitart. A Nasdaq-on bejegyzett COIN részvény jelenleg 199,51 dolláron áll, idén pedig már több, mint 27%-ot emelkedett. A COIN részvény megvásárlása egyedülálló lehetőséget kínál a befektetőknek, hogy kihasználják a kriptogazdaságban rejlő potenciált anélkül, hogy kriptovalutákat tartanának. A KBW befektetési banki cég legutóbbi elemzésében górcső alá vette a tőzsde részvényét és a benne rejlő hosszú távú növekedési potenciált, a COIN célárát pedig a korábbi 160 dollárról 230 dollárra emelte, mely innen 15% emelkedést jelentene.