Elakadt a román Coinflux tőzsde ügye, befagyasztották az ügyfelek pénzét

A román Coinflux továbbra is együtt kíván működni az amerikai és a litván hatóságokkal annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb pénzükhöz jussanak.

Úgy tűnik, hogy a Coinflux ügy végére még nem kerülhet pont. Vlad Nistor, a Coinflux népszerű román bitcoin tőzsde vezérigazgatója most friss információkat osztott meg az ellene indított eljárásról és arról, hogy a felhasználók mikor kaphatják vissza a pénzüket. Nistor-t még 2018 decemberében tartóztattak le Kolozsváron, miután az amerikai hatóságok elfogató parancsot adtak ki ellene. Számos bűncselekménnyel vádolták, többek között szervezett bűnözéssel, pénzmosással és amerikai állampolgárok szándékos megtévesztésével. Az üggyel kapcsolatban nemcsak Nistor-t, hanem még több tucat személyt is őrizetbe vettek. Az alapítót még tavaly januárban kiadták az Egyesült Államoknak, de meghallgatása nem halad egyről a kettőre.

Nistor most bejelentette, hogy a meghallgatást egy ütemezési konfliktus miatt, 2020. június 15-ére halasztották. Nistor ügyvédjei fellebbeztek a döntés ellen és egy márciusi időpontot kértek a bírótól, de az visszautasított a kérést. Az ügyészek szerint a meghallgatás akár 3 hétig is eltarthat.

Befagyasztott számlák

Az ügyfelek pénzét egy Coinflux tulajdonában lévő bankszámlán tartották a Mistertango UAB-nél Litvániában. A litván ügyészek az amerikai hatóságok kérésére, befagyasztották a számlát. A számlák addig lesznek befagyasztva, amíg ítélet nem születik az ügyben, tehát az ügyfelek mostanában nem számíthatnak kifizetésre.

Vlad Nistor az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta:

Ha ártatlannak találnak, akkor minden céges számla elérhető lesz. Ezután megkezdjük a fennálló kifizetési kérelmek feldolgozását és a pénzek visszafizetését. Ezzel egyidőben arra számítok, hogy Romániába visznek. Ha bűnösnek találnak a tárgyaláson, akkor egy bírósági eljárás sorozat kezdődik a számlákkal kapcsolatban, amelyeket az amerikai hatóságok kérésére befagyasztottak. Ekkor a bíróságnak kell meghatároznia azt, hogy melyik céges bankszámlák tartoznak harmadik félhez, azaz az ügyfeleinkhez. Jelenleg nem tudjuk azt, hogy az ügyfeleknek kell lépéseket tenniük azért, megkaphassák a pénzüket, vagy a Coinflux-nek kell az egyenlegről egy listát küldenie a hatóságoknak és ők intézik a kifizetéseket. Amint a tudomásunkra jut, azonnal közölni fogjuk a kliensekkel.”