Változatos altcoinokat kínál a Coingi tőzsde euróért és dollárért

2017-ben kezdte meg a működését Coingi.com kriptotőzsde. Figyelembe véve, hogy a 2017-es év kivételesen hálás volt a kriptokereskedelemben, ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon ebben az évben hogyan fogják állni a sarat az újonnan érkezők, mint a Coingi tőzsde is.

Felkerestük a Coingi egyik tulajdonosát és egy Skype interjú keretében társalogtunk a cégről, jövőjéről és a traderek kilátásairól:

HOGYAN ÉPÍTS FEL EGY BITCOIN VÁLTÓT

Bitcoin Bázis: Mióta dolgozol a projekten és mi motivált a saját tőzsdéd alapításánál?

Coingi: A Coingi már egy éve a piacon van. Hivatalosan 2017 februárjában indultunk, de akkor a rendszerünk csak kriptopénzek adásvételéből állt. Tudatos döntés volt, ugyanis így akartuk tesztelni a rendszert, hogy meggyőződjünk, hogy minden fennakadás nélkül működik. Egy másik célunk pedig az volt, hogy közben elmélyítsük tudásunk a hideg és a meleg walletekről. November óta fogadunk el fiat pénzeket, mint dollár és euró. A 2013 decemberi bitcoin-mánia hozta az ötletet, hogy saját kriptotőzsdénk legyen. Akkoriban még csak hobbiból kereskedtünk, de már akkor tapasztaltunk mennyire leterheltek a tőzsdék miközben egyes tőzsdéket úgy raktak össze, hogy még a nagymamám is jobban le tudta volna kódolni. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy profi kriptopénz tőzsdét szeretnénk létrehozni.

BB: Volt már tapasztalatod hasonló projektekkel?

Coingi: Közvetlenül kriptopénz tőzsdével nem, de nagy webes projektekben igen. A csapatunk több éves tapasztalattal rendelkezik olyan oldalaknál, amelyek naponta több százezer látogatót szolgálnak ki, beleértve szerverfarmok üzemeltetését is. Tehát az ötlet előttünk kristálytiszta volt és tudtuk mi a teendő.

BB: Mióta dolgoztok a tőzsdén?

Coingi: Régebb óta mint azt kezdetben terveztük. Az volt a célunk, hogy stabil és biztonságos legyen, ezért az infrastruktúra megtervezése még az átlagnál is több időt igényelt. 2014-ben kezdtük a Coingi fejlesztését és azóta is folyamatosan fejlesszük. Még rengeteg olyan elem van, amit szeretnénk bevezetni a Coingi platformon.

BB: Mit jelent egy ilyen tőzsde létrehozása és futtatása?

Coingi: Sokkal többet mint amikor belekezdesz és közben ugye jól is akarod csinálni. Azt akartuk, hogy a tőzsdénk mindent kezelni tudjon, még azt is, ha épp pánikeladás vagy vásárlás van a piacokon. Ezek azok az időszakok, amikor több százezer felhasználó figyeli a grafikonokat vagy kereskedik. Tulajdonképpen egy aprócska túlterheléses támadással (DDoS) ér fel a platform saját felhasználóinak perspektívájából nézve, mert mindenki amilyen gyorsan csak tud hozzá akar férni a legfrissebb adatokhoz.

Ezért úgy kellett tervezni az infrastruktúrát, hogy képes legyen többszöri alkalommal is felskálázni és ezt ideális esetben a világ bármely pontján, mialatt folyamatosan tudsz frissíteni és persze biztonságos is marad.

A COINGI TÁMOGATJA AZ ALTCOINOKAT, DE NEM A BITCOIN CASH-T

BB: Lehet pár altcoinnal kereskedni a tőzsdén, de azért lehetne több is …

Coingi: A kriptopénzekkel való munka rengeteg vesződséggel jár ugyanis egy olyan infrastruktúrát kell köré építened, amely megpróbál minden olyan bugot kiküszöbölni, amit a fejlesztők hagytak egy adott coin kódjában. Vannak walletek amik viszonylag stabilan működnek, de rengeteg olyan is van, amiben a fejlesztők egy csomó olyan hibát hagytak, ami csak az eredeti bitcoin wallethez hasonlítható.

Az egyik legkegyetlenebb példa amikor küldesz egy fizetési megbízást egy walletnek és az nem reagál rá. Majd megpróbálod újra és akkor már reagál rá, de közben kétszer elküldtet a coinodat. Az ilyen esetek kiküszöbölése érdekében egy robusztus meghajtót kellett kifejlesztenünk minden egyes wallet köré amely garantálja, hogy ilyen nem következik be.

És emiatt nem akarunk minden jöttment coint adni a tőzsdéhez. Minden nap kapunk 2 – 3 fejlesztői megkeresést, hogy adjuk a coinjukat.

BB: Azaz nem fogtok új coinokat adni a Coingi-re?

Coingi: Fogunk, ez biztos. Tervezzük az ETH és Monero támogatást, de mivel különböznek a bitcointól, ezért először tesztelni szeretnénk a viselkedésüket, egy új meghajtót szeretnénk köréjük építeni és csak utána bevezetni.

BB: Tervezitek a bitcoin cash vagy bitcoin gold támogatását?

Coingi: Szóba se jöhet, hogy adjuk ezeket. Nem értünk egyet a BCH és BTG filozófiájával: nem tudjuk elfogadni azt, hogy egy nagyon aprócska hányada a felhasználóknak dominálja ezeket a coinokat csak azért, hogy a saját zsebüket tömhessék. Szóval kizárt, hogy valaha is támogatjuk ezeket.

Coingi tőzsde

BB: Tervezitek fejlettebb funkciók hozzáadását mint shortolás, stop-loss, margin, stb. ügyletek?

Coingi: Kissé túlmegy a hatáskörünkön, de a kompetitív környezet előbb-utóbb rá fog kényszeríteni, hogy támogassuk az ilyen típusú ügyleteket is. Véleményünk szerint ezek az elemek nem tartoznak egy tőzsde hatáskörébe és inkább jellemzi egy tőzsdei infrastruktúrát használó brókert.

A tőzsdének egy célja van, mégpedig, hogy megbízhatóan és gyorsan működjön még extrém körülmények között is, legyen akár szó pánik eladásról vagy pánik vételről. Kiegészítő szolgáltatásokat tudnak más brókerek is kínálni. Nem értünk egyet azzal, hogy ezeket a funkciókat elkezdték bevezetni a nagyobb tőzsdék, de valószínűleg nekünk is ebbe az irányba kell elmozdulnunk a jövőben.

BB: Az oldalon mutatjátok az aktuális egyenlegét a tőzsdének, de a megbízásoknál ez nem látható, miért van ez?

Coingi: Rengeteg felhasználónk tartja a coinjait a platform számláján, de ennek csak elenyésző részéből lesz eladási megbízás. Szeretnénk a maker/taker díjak bevezetésével motiválni a felhasználóinkat – a versenytársainkhoz hasonlóan – hogy több ilyen megbízást adjanak ki.

BB: Mik a legfontosabb piacaitok?

Coingi: A világ minden szegletében ott vagyunk, de a felhasználóink nagy része Indiából, Oroszországból, Dél-Amerikából – Venezuelából vagy Brazíliából – jön, majd Észak-Amerika és az Európai Unió következik.

BB: Oké, tehát egy globális tőzsdét működtettek, de hova valósiak vagytok? Csak egy offshore cégregisztert látok Business & Capital Ltd. néven.

Coingi: Hogy ki áll a Business & Capital Ltd. mögött, az egyelőre nem nyilvános. Ez főképp azért van, mert minden egyes országban más a szabályozás és nem szándékozunk bajba kerülni egyetlen országban sem. Jelenleg a tőzsde fejlesztésére koncentrálunk és készülünk a nagy harcra a világ különböző hivatalos szerveivel. Viszont üzleti partnereink, mint a bankunk, Google, Facebook vagy Twitter előtt ismertek vagyunk. Ezek olyan dolgok, ami nélkül nem tudnánk működni.

Miben vagytok egyediek?

Coingi: Egy kívülálló szemével nézve semmiben. De a Coingi nagyon is egyedi, ha szakértő szemmel nézik, ami sokszor nem nyilvánvaló egy mezei felhasználónak. Az infrastruktúránk felépítése és ahogy mindent felügyelünk és monitorozunk, ez igenis egyedi. Vagy épp skálázhatóság szempontjából, beleértve az egyéni megbízások párosítását. Nagyon büszkék vagyunk erre. Csak azt tudom, hogy ezt az egyediséget nagyon nehéz prezentálni.

BB: Ezért vezetitek a számlátokat a FIO banknál?

Coingi: Olyan bankot keresünk, amely támogatja a SEPA és IBAN tranzakciókat az EU-ban mialatt olyan minőségi API kezelőfelületet kínál, amelyen lehetséges az automatikus kommunikáció. Végül a cseh Fio bankkal állapodtunk meg mivel a bank egyidőben tudja kezelni két ország  – Csehország és Szlovákia – tranzakcióit. Ez azt jelenti, hogy mindkét államból lokálisan lehet pénzt küldeni. Egyetlen másik bank se tudott ilyet ajánlani.

ELSŐBBSÉG A FELHASZNÁLÓ LETÉTEK VÉDELMÉBEN

BB: Milyen biztonsági mechanizmusokat alkalmaztok a tőzsdén?

Coingi: A legnagyobb körültekintéssel jártunk el ezen a téren. Folyamatosan figyeljük az összes tőzsdei mozgást és számoljuk, hogy ügyletek összegei mgegyezzenek. Továbbá folyamatosan figyeljük a felhasználói kifizetéseket, és nézzük a kifizetés mögötti okokat: a felhasználó nagyobb letétet helyezett el a tőzsdeszámláján vagy jól kereskedett. Minden letét egy offline Trezor walletban köt ki ahonnan csak a szükséges összegeket utaljuk át a tőzsde számlájára.

Szintén nyomon követjük a felhasználóink IP címét és ha valami gyanúsat találunk… Szinte minden percben van valami támadás és hackerek mások felhasználói adataival próbálnak belépni az oldalra. Számos hacker rendelkezik lopott adatbázisokkal és próbálja ki egyenként az összes lehetséges váltón ezeket a felhasználónév-jelszó kombinációkat. És néha sikerrel járnak! Mindenkinek azt javaslom, mindig használjatok különböző e-mail-jelszó kombinációt a tőzsdéken és aktiváljátok a 2FA kéttényezős hitelesítést.

Egy másik védelmi rétegünk az e-mailes megerősítés. Minden egyes kifizetés előtt meg kell erősíteni azt e-mailben. Továbbá, ezeket a maileket nem mutatjuk adminisztrációkor így nehezítve meg a támadók dolgát az e-mail lokalizálásánál. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni azokat a tőzsdéket, amik az e-mail címet használják beléptetéskor – csak könnyebbé teszik a támadók dolgát.

BB: Fényképes hitelesítést használtok. A felhasználónak le kell fényképeznie magát egy papírral amin a Coingi név és az aktuális dátum szerepel. Nem túl bonyolult? Nem gondolkodtatok Skype-os hitelesítésen?

Coingi: A hitelesítés a tőzsdéken a szükséges rossz kategóriába tartozik. Különösen akkor, ha fiat pénzekkel kereskedik az ember. A bitcoin jelenti a végső célt minden olyan csalónak, amely átverős oldalt üzemeltet. Megpróbálják kicsalni a banki adatokat vagy bizonyos nem létező szolgáltatásokért előre pénzt kérnek. Céljuk, hogy a pénzt amit gyűjtenek bitcoinra tudják átváltani.

Egy másik indok az AML irányelv, azaz a pénzmosás és terrorizmus elleni regulációs intézkedések.

Mindezek miatt kénytelenek vagyunk minden felhasználót hitelesíteni. Ezt úgy oldjuk meg, hogy kérünk a felhasználóktól egy fotót, amin láthatók a személyes dokumentumai, illetve egy másik képen látható a lakcíme, majd egy harmadik képen kérjük a képet a Coingi és dátum felirattal. Az ok egyszerű: így próbáljuk megakadályozni, hogy hamis dokumentumokat tudjanak küldeni az interneten keresztül. Ha csak kicsit is belegondolsz, bármikor találhatsz olyan dokumentumokat a neten, amit tulajdonosuk figyelmetlenül megosztott.

Még nem gondolkodtunk a Skype-os hitelesítésen. Egyik megoldás az lett volna, hogy kiszervezzük a hitelesítést, de múlt év decemberében rá kellett jönnünk, hogy ez a szolgáltatás nagyon lelassította volna a regisztrációs és hitelesítési folyamatot. Felhasználóknak hónapokat kellett volna várniuk mire elkezdhettek volna kereskedni. Ezért jelenleg a hitelesítést mi végezzünk, hogy a felhasználók minél hamarabb tudjanak fiat pénzért kriptót vásárolni.

BB: Min dolgoztok jelenleg? Mire számíthatunk a jövőben?

Coingi: A tennivaló listánk elég hosszú. Pár nappal ezelőtt vezettük be a közvetői programunk és a közeljövőben tervezzük a SegWitre állást, hogy csökkentsük a bitcoin tranzakciós költséget. Majd a maker/taker díjak, alacsonyabb banki utalási díjak következnek, sok-sok extra funkció és fejlesztés mellett. Ha érdekesnek találod a tőzsdénk, itt tudsz regisztrálni.

***Figyelem! Fenti írásunk egy fizetett interjú. A Bitcoin Bázis nem vállal felelősséget a cikk tartalmáért, megbízhatóságáért, minőségért és a hirdetés természetéért. Olvasóinknak fokozottan ajánljuk az egyéni kutatást és a cikkben közölt állítások alapos ellenőrzését. A Bitcoin Bázis semmilyen formában nem vállal felelősséget a sajtóközleményben leírt termék vagy szolgáltatás használata következtében bekövetkező esetleges kárért és veszteségért.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük