Első banki blokklánc tranzakció – gyapot szállítást követtek nyomon Ausztáliában

Az első banki blokklánc tranzakció Commonwealth Bank of Australia (CBA) és a Wells Fargo között jött létre. A blokklánc technológia segítségével végrehajtott tranzakcióban az ausztrál bank gyapotot adott el Kínába az amerikai banknak.

Blokklánc tranzakciók - a papírmunka végeBár a blokklánc technológiát sokan csak a bitcoinhoz hasonló kriptopénzekkel kötik össze, de ezen túl széleskörűen felhasználható. A tulajdonjog végigkövetésére vagy dokumentumok azonosítására is használják akár digitális akár fizikai árucikkek adásvételekor. A technológia növeli a hatékonyságot és csökkenti a költségeket. Amennyiben minden fél ugyanazon a főkönyvön dolgozik, az információ beazonosítható anélkül, hogy papírmunkát kéne elvégezni. Így egyre több bank kezd a blokklánc irányába nyitni a költséghatékonyság miatt.

Első banki blokklánc tranzakció a világon

Gyapot szállítás Texasból KínábaA hírt az ausztrál Commonwealth Bank of Australia adta közre. A másik üzletfél amerikai Wells Fargo bank volt, gyapotot szállítottak Texasból Kínába. A tranzakció célja a koncepció tesztelése volt, a Skuchain Bracket rendszerében történt. A CBA és a Wells Fargo nem csak a blokklánc technológiát használta, több okos eszköz is részt vett az adás-vételben.

“Az ügylet során a földrajzi helyzetet a blokklánc segítségével határozták meg, ami egy értesítést küldött amint a megfelelő helyre érkezett az áru. Ekkor volt csak lehetőség a fizetés rendezésére. A követési funkció egy új dimenziót jelent a részvevő üzletfeleknek. Így nagyobb a bizonyosság mindkét oldalnak, összehasonlítva a tradicionális nyitott számlával és szállító levéllel, amiknél inkább a dokumentáción van a hangsúly. ” Nyilatkozta a CBA.

Az ausztrál bank blokklánc technológia elterjedését várja a pénzügyi szektorban

“A blokklánc, az okos szerződések és a dolgok internete mind jelentős fejlesztések, amik forradalmasíthatják az árukereskedelmet.” Nyilatkozta a CBA készpénzforgalomért és tranzakciókért felelős igazgatója.

Nem mindenki pozitív Ausztráliában

Bár egyre nő az érdeklődés a blokklánc technológia iránt a különböző iparágak felől, egyelőre még nem tökéletes a rendszer, megvannak a határai. Az UNSW ausztrál egyetem kutatócsoportja az alábbiakat mondta a technológiáról.

Adatbázis“Ha bitcoinon kívül más értéket akarunk a blokkláncon keresztül követni szükség van további ügynökökre, auditorokra – olyan harmadik felekre, ami a teljes bizalmon alapuló rendszerbe nem illeszkedik. Magas az elvárás, hogy a blokklánc minden folyamatot decentralizálni képes. A valóság azonban az, hogy a blokklánc, csak a főkönyvön szereplő bejegyzés sorrendjének megítélését tudja decentralizáltan kezelni. Kifejezetten az elektronikus készpénz nyomon követésére lett kitalálva így alapvetően nincs kapcsolata a valós világ eszközeivel. Néhány üzletágnak át kell értékelni a blokklánc technológiát. Először a biztonság és az adatmegőrzés kérdését kell felülvizsgálni. Meg kell érteni a blokklánc működését és hogy milyen további rendszerek szükségesek a cél eléréséhez. Amennyiben az üzletág decentralizált és az árucikkek teljesen digitálisak a blokklánc sokat tud nyújtani. Ellenkező esetben azonban csak egy adatbázisként tud funkcionálni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük