3 napos Consensus konferencia New Yorkban

Hétfőn kezdődött és három napig tart a Consensus konferencia New Yorkban a Coindesk szervezésében. Az esemény az egyik legnagyobb kriptopénzes és blokklánc rendezvény, amit évente megrendeznek. Az idei évben 8500-an vesznek részt a konferencián, ami több mint háromszorosa a tavalyinak.

Kriptolegenda a Consensus konferenciáján

A konferencián több százan, így a blokklánc szektor krémje, valamint vállalatok, szabályozó testületek képviselői is szót kapnak, így köztük a FedEx vezérigazgatója Fredrick Smith, a Twitter CEO-ja Jack Dorsey, a Consensys alapítója Joe Lubin, és Jimmy Song, a Blockchain Capital képviseletében.

A hétfői nap egyik pódium beszélgetésén részt vett a legendás Whitfield Diffie is. Diffie amerikai kriptográfus és a nyilvános kulcsú kriptográfia megalkotásának egyik úttörője, Martin Hellman és Ralph Merkle mellett. Diffie és Hellman 1976-os tanulmánya, “A kriptográfia új irányai “a nyilvános kulcsú kriptográfia alapjait fektette le, amely az egyik legfontosabb eleme a kriptopénzeknek és a modern internetes biztonságnak.

Diffie a konferencián a Zcash kriptopénz alapítójával, a Zooko Wilcox-O’Hearn-nel egyetemben a blokklánc technológiát és a kriptopénzeket méltatta és arról beszélt, hogy a technológia a ’70-es évek elején elkezdett munkájának újjáéledését hozta el az egyén és a magánélet privát szférájának megerősítésére. A mostani időszak az 1997 körüli eseményekre emlékezteti, amikor a kriptográfusok konferenciáján résztvevők száma a korábbi százas nagyságrendről több ezerre nőtt.

consensus

Whitfield Diffie a Consensus konferenciáján, forrás: Steemit

“Az utóbbi években egy második reneszánsza zajlik a kriptográfiai technológiának és a blokklánc most óriási hangsúlyt fektet a titkosítási szempontokra”, jelentette ki Diffie.

A résztvevők szerint az újjáéledést a bitcoin megalkotójának Satoshi Nakamotonak köszönhetik, akinek munkája elérte azt az áttörést, amelyet a korábbiak nem voltak képesek. Wilcox szerint volt egy kb. 10 éves periódus, amikor szinte kínos volt a nyilvánosság előtt beszélni a privát szféráról és a titkosításról – egészen Satoshi megjelenéséig.

Diffie arról is beszélt, hogy nem aggódik amiatt, hogy a kriptopénzes piac pénzügyi hasznai veszélyeztetnék a cypherpunk szellemiségét.

“Bizonyos értelemben véve, nem tudsz forradalmi erő lenni a rendszer elfoglalása nélkül, tehát nem látok konfliktust az üzleti fejlődés és a politikai fejlődés között”, mondta Diffie.

A piaci erők protokollá történő bevezetése, ahogy a kriptopénzek esetében is, egy rendkívül erős katalizátorként szolgálhat az adatvédelmi technológiák fejlesztéséhez, mivel ezek a tapasztalatokban edződött rendszerek magasabb értéket fognak képviselni, mint a sebezhetőbbek, tette hozzá a kriptográfus.

diffie

Whitfield Diffie, forrás: Washington Time

Borítókép forrása: Cryptoreporter