COVID-bónusz: 18 ezer forint értékű vásárlási utalványt kap az, aki beoltatja magát

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Észak-Németországban egy élelmiszerbolt-üzletlánc alkalmazottai 50 euró (kb 18 ezer forint) értékű vásárlási utalványt kapnak bónuszként, ha beoltatják magukat koronavírus elleni vakcinával.

Az Edeka Nord az egyik legnépszerűbb élelmiszer-kiskereskedés Észak-Németországban, mely mintegy 670 üzletet üzemeltet, és körülbelül 4400 embert foglalkoztat. A vállalat nemrégi bejelentésében elmondta, hogy a kezdeményezés a „társadalmi felelősségvállalás” mellett az „önérdeket” és a „vállalkozás működtetését” is szolgálja. A vásárlási utalványon túl a vállalat még egy „koncepcióval” is előrukkolt, miszerint alkalmazottai beoltására közvetlenül a munkahelyükön kerülne sor.

Németországban javában tombol a vírus, az állam és az emberek is a járvány megfékezéséért küzdenek. Az országban jelenleg még az időseket, a krónikus tüdőbetegségben szenvedőket, valamint a terhes nőket oltják. Az ugyan egyelőre még kérdés, hogy az említett vállalat alkalmazottai közül mennyien tartoznak a felsorolt kategóriákba, a cég közölte, hogy „munkáltatóként kötelességének érzi, hogy gondoskodjon alkalmazottairól, valamint támogassa az ország oltási stratégiáját.

A kezdeményezést egyébként Németország legészakibb szövetségi tartománya, Schleswig-Holstein kormánya is díjazta. Elmondásuk szerint a jövőben valóban kivitelezhetővé válhat az elképzelés, most azonban még túl kevés vakcina áll az ország rendelkezésére.

Ösztönző vagy taszító?

De vajon mit szólnak mindehhez az alkalmazottak és mennyire fog ez pénzösszeg ösztönzően hatni? Az erfurti egyetem tudóscsoportja által februárban közzétett tanulmány ugyanis kimutatta, hogy még a 200 euró (kb 72 ezer forint) értékű bónuszok sem mozgatták meg az embereket. Továbbá a Berlini Társadalomtudományi Központ egy tanulmánya szerint ugyan a 100 és az 500 euró közötti pénzösszegek valamennyire ösztönzően hathatnak, a 20 eurónál kevesebb értékű juttatások azonban még jobban visszatarthatják az embert az oltástól.

A kezdeményezés egyébként korántsem újdonság. Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapban például a Krispy Kreme kávéház közölte, hogy aki érvényes oltási kártyát mutat fel, hétfőnként ingyenes fánkot és kávét kaphat az év hátrelévő részében. Nemrégiben pedig a LIDL is bejelentette, hogy 200 eurós (kb 72 ezer forintos) külön juttatást ad munkavállalóinak azért, hogy beoltassák magukat.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.