Craig Wright beperelné a Bitcoin és Bitcoin Cash fejlesztőit

Az ausztrál vállalakozó, magát a Bitcoin feltalálójának valló Craig Wright (képen) jogi lépéseket fontolgat a Bitcoin (BTC) és Bitcoin Cash (BCH) fejlesztői ellen mivel szerinte megsértették a szellemi tulajdonjogait.

Ezt egy friss blogbejegyzésben jelentette múlt héten csütörtökön. Szerinte a forkokkal nincsen semmi gond a nyílt forrású MIT licenc alapján, ami alatt a Bitcoin is elindult, de az adatbázis másolása már szellemi tulajdonjogot sért.

“Mint a Bitcoin egyetlen alkotója, teljes jogom van a Bitcoin nyilvántartása felett. Lehet forkolni a szoftveremet, hogy alternatív verziót hozzanak létre. De nincs joguk megváltoztatni a protokollt az alapul szolgáló adatbázis felhasználásával,” – írta Wright.

A Bitcoin Core (a csoport, ami fejleszti a Bitcoint) és a Bitcoin ABC (a Bitcoin Cash mögötti fejlesztőcsapat) a “jóváhagyásom nélkül használta az adatbázisomat,” folytatja.

Itt fontos megjegyezni, hogy Craig Wright még mindig nem tudta bebizonyítani, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója. Közben egy a Bitcoin ABC prominenseivel történt nézeteltérés miatt már a saját bitcoin klónját, a Bitcoin Satoshi Vision-t (BSV) fejleszti.

Közleményében egyenest megfenyegeti a Bitcoin Core és a Bitcoin ABC fejlesztőit, miszerint maga jóval “barátságosabb”, mint az ügyvédei, ha ráállnak az ügyre.

Wright szerint a Core és az ABC megsértette a szellemi tulajdonjogát az MIT nyílt forráskódú licence alapján, amely alapján a Bitcoint is útjára indították. A MIT licenc kimondja azonban, hogy “korlátozás nélkül” lehessen egy kódot használni mindaddig, amíg a szerzői jogi nyilatkozatot és az engedélyekkel kapcsolatos értesítést “a szoftver minden példányába vagy annak jelentős részébe belefoglalják”.

Wright e mellett az Európai Unió és az Egyesült Királyság adatbázisokra vonatkozó törvényeire is hivatkozik: “Az elosztott globális partnerségek részeként a Core vagy az ABC vezető partnerei Európában és az Egyesült Királyságban tartózkodnak, lehetőséget adva arra, hogy joghatósági kihívások nélkül részesei legyenek az ügynek,” írja.

Megint másutt kijelenti, már kibocsátotta mind a 21 millió bitcoint és hogy a hálózati kliensek nem mások, mint a “hálózatának az ügynökei.”

Majd kijelenti, hogy kész megegyezni az ABC és Core fejlesztőivel a hálózat másolatának használatáról bizonyos korlátozások mellett, magyarán licencelné a Bitcoin adatbázisát a saját követelései szerint.

Összefoglalva, egy újabb próbálkozás Craig Wright részéről, aki mindmáig nem tudta bebizonyítani, pedig indirekten már a floridai bíróság is felszólította rá azzal, hogy kötelezte mesés bitcoin vagyona felének átadására Dave Kleiman elhunyt biztonsági szakértő családjának, hogy ő lenne a Bitcoin feltalálója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük