Craig Wright a Bitcoin fehér könyv szerzői jogainak megsértésével vádolja az Apple-t

A magát Satoshinak valló ausztrál üzletember azzal vádolta az Apple-t, hogy megsértette a szerzői jogokat, amikor a Bitcoin fehér könyvét beépítette macOS rendszereibe.

Wright Twitteren helyeselte a trollkodó felhasználók affelé irányuló javaslait, miszerint pert kéne indítania az Apple ellen, amiért megkérdezés nélkül használták fel a Bitcoin alapjául szolgáló dokumentumot operációs rendszerükben.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a felfedezést eredetileg Andy Baio techblogger tette, aki rájött, hogy a fehér könyv egy példányát titokban beágyazták az Apple macOS renszerébe a 2018-as Mojave verzió óta.

Bitcoin whitepaper

A Bitcoin fehér könyve, mint példadokumentum a Mac OS rendszerében

Craig Wright – az önjelölt Satoshi Nakamoto– arról vált ismertté, hogy ellentmondásos módon követel szellemi tulajdonjogokat a Bitcoin és az alapjául szolgáló technológiák felett. Annak ellenére, hogy Wrightról már bebizonyosodott, hogy “kiléte igazolásához” hamis dokumentumokat nyújtott be az amerikai bírósághoz, a férfi akarata nem hagyott alább, hogy elhitesse az emberekkel, valóban ő a Bitcoin feltalálója.

Ez a gyakran “szabadalmi trollkodásnak” nevezett megközelítés magában foglalja a Bitcoinhoz és a blokklánc-technológiához kapcsolódó számos szabadalom bejelentését. Wright így akar jogi kontrollt szerezni a technológia fejlesztése és használata felett.

A szabadalmi trollkodás általánosságban olyan stratégiát jelent, amelynek során egy magánszemély vagy vállalat úgy szerez vagy nyújt be szabadalmakat, hogy a technológia fejlesztése vagy forgalmazása egyáltalán nem áll szándékában. Ehelyett a szellemi tulajdonjogok érvényesítésére törekszik más vállalatokkal szemben. Ez lehetővé teszi számukra, hogy licencdíjakat és jogdíjakat követeljenek, és költséges jogi csatározásokba keveredjenek. Röviden fogalmazva – pusztán pénzszerzés céljából küzdenek a valótlan állításaik bebizonyításáért.

A Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) kifejezetten a szabadalmi trollkodás megakadályozására és a kriptotársaságok védelmére jött létre. A kriptovaluták nyílt szabadalmi szövetségének tagjai között olyan kriptotőzsdék szerepelnek, mint a Coinbase és a Kraken. További partnerek: MicroStrategy, Meta, Bitpay, OKCoin és sokan mások.