Craig Wright pere lehet a nyílt forráskódú szoftverek vége

A nonprofit Bitcoin Jogi Védelmi Alap vezető jogásza, Jessica Jones május 18-án arról beszélt a Miamiban tartott Bitcoin 2023 eseményén, hogy milyen hatásai lehetnek a Bitcoin core fejlesztők ellen indított pernek. Még az év elején írtunk róla, hogy az Egyesült Királyságban Craig Wright indított pert a Bitcoin fejlesztők ellen.

Wright pere túlmutat a Bitcoin fejlesztőkön

Wright azt állítja, hogy cége, a Tulip Trading 111 000 Bitcoint veszített (mai árfolyamon számolva ez több milliárd dollár) egy hackercsoport miatt, akik ellopták a privát kulcsokat tőlük. És Wright szerint a Bitcoin fejlesztői kötelesek segíteni a kriptoeszközök tulajdonosait az ellopott kriptók visszaszerzésében. Azt szeretné elérni, hogy a Bitcoin fejlesztők készítsenek valamiféle hátsó bejáratot. Így pedig vissza lehessen szerezni az elveszített coinokat. Jones szerint egy ilyen változás bevezetéséhez forkolni kellene a Bitcoin blokkláncát. Utána pedig azt várni mindenkitől, hogy csatlakozzanak az új forkolt lánchoz.

Viszont nem csak a Bitcoinra magára, hanem egyáltalán a nyílt forráskódú fejlesztésre is komoly hatása lehet annak, ha ez a per végigmegy. A nyílt forráskódú szoftverek adják a világ szoftvereinek 97%-át. Ha tehát egy nyílt forráskódú szoftver fejlesztője számonkérhető lesz Wright pere után, akkor az az egész szektort padlóra küldheti. Jones szerint az ügy konkrétan a szólásszabadságról is szól. Szerinte ugyanis az Egyesült Államokban a szoftverfejlesztés szólásszabadsági jognak minősül. És a Tulip Trading egy brit bíróságon pereskedik az amerikai polgárok szólásszabadsághoz való joga ellen. Végeredményben az lehet a következménye egy ilyen perben született ítéletnek, hogy nem lesz senki, aki nyílt forráskódú projekten dolgozik, mert bármikor és bárki beperelheti majd.