Crypto Cabbie: a londoni taxis, aki bitcoinnal seftel

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ha épp London belvárosában jártok és ‘liftre’ van szükségetek, könnyen akár Crypto Cabbie taxijának fedélzetén is találhatjátok magatokat. Dave Jenkins taxis, amellett hogy elvisz a kért helyre, nagy eséllyel még egy kis bitcoin vásárlására is rá próbál majd beszélni.

A londoni taxis nem a magyar és nemzetközi Local Bitcoins körökben megszokott horribilis összegekért árulja a bitcoint, ez számára szórakozás, hogy minél több embernek bemutassa a bitcoint. A tranzakciók gyors lebonyolítására egy instant adásvételt lehetővé eszközt hord magával, amit egy kis helyi cég, a Fastbitcoins gyárt. Segítségével, mesélte egy vele készült interjú során, a Crypto Cabbie képes BTC-t árulni készpénzért olyan gyorsasággal, hogy gyorsabban a vásárló tárcájában lesz a BTC, mint hogy a számla kinyomtatásra kerülne. A szolgáltatás lényegében egy utalványrendszer és a kapott kis cetlit lehet BTC-re beváltani.

Ilyen alacsony árfolyam különbözetet se lát mindennap a Local Bitcoinshoz és bitcoin ATM-khez szokott kriptós.

Jenkins szerint vele sokkal könnyebb üzletelni, mint a tőzsdékkel és az automatákkal. Nincs regisztráció, nem kell személyazonosságot hitelesíteni, ahogy például a Coinbasen, Binancen, KuCoinon vagy egyes esetekben ATM-eknél – Magyarországon is – bizonyos összeghatár fölött személyazonosításhoz kötik a bitcoin vásárlást. A Crypto Cabbie a maga módján az első ilyen szolgáltatás a világon.

“Tudod, csak itt vagy időben, beülsz a taxiba, átadod a pénzt, és már meg is kapod a bitcoint és mész is a dolgodra,” magyarázta Jenkins a cikkben. A Crypto Cabbie-nek ‘likviditást’ biztosító Fastbitcoins szintén egy helyi egyszemélyes PoS értékesítési terminál startup, szóval Binance-méretű tranzakciós volumenekre nem kell gondolni.

Jenkins hozzátette, a 10 font után járó hatvan penny-s jutalékából tranzakciónként nem fog meggazdagodni, de nem is az a célja vele. Egyszerűen csak jól érzi magát kiskereskedői, bitcoin evangelista szerepében aki tesz is valamit az elfogadottság érdekében.

A Fastbitcoins tulajdonosa Brewster pedig a PoS termináljával sziklaszilárdan azon a meggyőződésen van, hogy a kisvállalkozása, ami a 2018-as medvepiacokon edződik, egy fenntartható üzleti modellt fog produkálni. Jenkins-t se igazán zavarja a bitcoin értékvesztése, számára csak az a fontos, hogy bitcoinja legyen:

Csak azzal törődöm hogy bitcoinom legyen — Bitcoinról bitcoinra, szatosiról szatosira, az már tökmindegy.

Az egyszerű, de ugyanakkor ötletes kombinációra Jenkins egy Twitter fiókot is létrehozott, ahol az utasok megadhatják hol vegye fel őket. A bitcoinokért cserébe elfogad fontot, dollárt és eurót, de tény, a taxis csak munkaidejében, reggel 9 és délután 5 között elérhető, utána megy haza a feleségéhez.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.