Több százmillió dollárnyi készpénzt szállítanak repülőn a pénzmosók

Vajon a bitcoin-ellenességéről ismert amerikai szenátor, Liz Warren a brit font betiltását fogja legközelebb követelni?

A híres modell, Jo-Emma Larvin 2020 augusztusában hét bőröndöt adott fel a londoni Heathrow repülőtéren. Larvin és kísérője business osztályon utazott Dubajba, és látszólag semmiben sem különböztek a többi utastól. A reptéri hatóságok tudta nélkül azonban a bőröndökben több millió brit font volt.

A célállomás? Egy nemzetközi pénzmosó, akinek a specialitása a készpénz aranyra vagy más valutákra való átváltása – írja a Wall Street Journal, anélkül, hogy egyszer is megemlítené a bitcoint vagy más kriptovalutát. Mert lássuk be: a pénzmosás 99%-a nem kriptókkal, hanem készpénzzel történik.

A pénzmosó, aki borsos díjat számol fel az ügyfeleknek azért, hogy a készpénzt aranyra és más valutákra váltsa, a Heathrow-Dubaj útvonalat ajánlotta Larvinnak. Előbbi nem vizsgálja át a bőröndöket készpénz után kutatva, míg utóbbi szívesen fogad zsákszámra készpénzt.

Több százmilliárd dollárnyi készpénzt csempésznek évente

Az Egyesült Királyságban az utasok kötelesek a vámhatóságoknak bejelenteni a 10 000 dollárt meghaladó összegeket. Larvin a letartóztatást kockáztatta azzal, hogy nem hozta nyilvánosságra értékes szállítmányát – nem mintha bárkinek is feltűnt volna. A bőröndök átcsúsztak a Heathrow poggyászkezelő rendszerén és a csomagokat átvizsgáló szkenneren, amelyet nem a csempészett pénz, hanem a robbanóanyagok felderítésére terveztek.

Másnap reggel Dubajban a két nő nyugodtan összeszedte a bőröndöket, és a vámon 2,8 millió dollárt jelentettek be, amit az Egyesült Arab Emírségek törvényei teljes mértékben megengednek, az országban ugyanis nincs felső limit a bevitt készpénzre vonatkozóan.

Évente több mint 2 billió dollárnyi illegális vállalkozásból származó bevétel kerül a globális pénzügyi rendszerbe, amelynek jelentős részét légi úton csempészik át a határokon, akárcsak a Wall Street Farkas című filmben. Az ENSZ becslései szerint “több százmilliárd dollárnyi illegális készpénz” repül ki az Egyesült Királyságból és más országokból olyan országokba, ahol kevésbé szigorúak a szabályok.

A légi úton történő csempészet egyik oka, hogy a bankok világszerte fokozták a gyanús tranzakciók bejelentését, ami megnehezíti a hagyományos átutalásokkal történő pénzmosást.

“Egyszerűen nem lehet besétálni egy bankba ennyi pénzzel anélkül, hogy ne tűnne fel” – mondta George Voloshin, az ACAMS, egy pénzügyi bűnüldözéssel foglalkozó csoport tagja. “A következő bankfiókban letartóztatnak.”

A pénzmosó hálózat vezetőjének története

Larvin és kísérője egy olyan pénzmosó hálózat tagjai lettek, amely egy Egyesült Arab Emírségekbeli főnöknek dolgozott. A hálózat 2020-ban néhány hónap alatt mintegy 125 millió dollárt csempészett, elsősorban az Egyesült Királyságból Dubajba.

Érdemes megemlíteni a hálózat vezetőjét, aki 2017 óta szállított készpénzt a Heathrow-ról Dubajba. Az Abdulla Alfalasi nevű férfi egyszer 11 bőrönddel távozott, amelyek összesen 210 kg-ot nyomtak. Kapcsolatai, köztük pedig az a tény, hogy az apósa részt vett a dubaji reptér fejlesztésében, a legitimitás látszatát keltették.

Alfalasi felvette Michelle Clarke-ot, egy leeds-i ügyvezető asszisztenst, aki hamarosan elkezdett másokat, köztük Larvint is beszervezni. A hálózat a gyors meggazdagodás, a business class repülőjegyek és luxusszállások ígéretével csábította a résztvevőket, ami azonban nem tartott sokáig. A hálózatot ugyanis a hatóságok felszámolták, Alfalasit 2021 decemberében letartóztatták, és a férfi közel 10 éves börtönbüntetést kapott.