Hamarosan Dubaj lehet az arab világ digitális központja

Az Egyesült Arab Emirátusok legnépesebb városa a napokban tette közzé a nagyszabású metaverzum stratégiáját.

A dubaji koronaherceg, Hamdan bin Mohammed sejk a Twitterén jelentette be az átfogó tervet. Dubajban már most is mintegy 1000 a metaverzumhoz, illetve a blokklánc technológiához kapcsolódó vállalkozás működik. Ezek a cégek éves szinten körülbelül 500 millió dollárral járulnak hozzá a város költségvetéséhez. Hamdan sejk azonban nem elégszik meg ennyivel: tervei szerint öt éven belül 40000 új állást hoznak majd létre a szektorban. Ennek eredményeképpen az innen befolyó összeg évi 4 milliárd dollárra nő majd.

Folyékony aranyból digitális arany

A közzétett metaverzum stratégia azonban nem csak a pénzről szól. A sejk egy olyan regionális digitális központot akar létrehozni, amely egyike lesz a világ tíz legnagyobb metaverzum gazdaságának. Ezzel hatalmas befolyásra tehet majd szert az emirátus a Távol-Keleten, de világviszonylatban is. Így az olaj után a metaverzum lehet a gazdaság új motorja.
Ehhez azonban nem elég nagyot álmodni, stabil alapokra is szükség van. A dubaji metaverzum stratégia egyesíti a kettőt. A megvalósítás három pilléren alapul majd: a metaverzumban zajló fejlesztések támogatása, a digitális szakemberek képzése, és a digitális gazdaság keretszabályozásának kialakítása. Ezekre építve egy olyan digitális infrastruktúra jöhet majd létre, ami szavatolja a felhasználók biztonságát, és elősegíti a technológia minél szélesebb körű elterjedését.

Épülő digitális központ

Az emirátus jó úton is halad a regionális digitális központtá válás terén. Az arab világban elsőként itt adtak működési engedélyt a Binance-nek, ami azóta a világ legtöbb bitcoint tartó kriptotőzsdéje lett. Azonban nem csak külföldi szereplők kapcsolódnak be az emirátus digitális gazdaságába, egyre több a helyi szereplő is.

A DAMAC csoportnál például idén tavasztól már bitcoinnal és ethereummal is lehet vásárolni a cég luxus ingatlanjaiból. Extra szolgáltatásként a vállalatnál más digitális valutákat is be lehet majd váltani fiat valutára.

Az Al Jalila Alapítvány pedig nemrég jelentette be, hogy immár kriptovalutát is elfogad adományként.