Csődöt jelentett a Himalaya Coin kínai megalkotója

Személyes csődöt jelentett a kínai milliárdos Guo Wengui, csupán 4 hónappal azután, hogy létrehozta  a Himalaya Coin kriptoprojektet. Mindezt aközben tette, miközben arról vitatkozott a hatóságokkal, hogy az övé-e vagy sem az a 28 millió dolláros luxusjacht, amin elfogták az üzlettársát, Steve Bannont, akit csalás vádjával köröztek. Guo az iratok szerint 99 különböző hitelezőnek több, mint 500 millió dollárral tartozik. Erre most rájön még 134 millió dollárnyi büntetés a kérdéses jachttal összefüggésben. Guonak saját bevallása szerint jelenleg nincs semennyi kriptovalutája, személyes vagyona pedig csupán 50-100 ezer dollár.

Ehhez képest ezelőtt 3 hónappal egy olyan “HCOIN to the moon” (Himalaya Coin a csillagos égig) című promovideót tett közzé, amelyben szivarozva és luxusautókkal menőzve bíztatja a jónépet arra, hogy vásároljanak a pár hete létrehozott random világmegváltó kriptovalutájából. A digitális pénz tavaly novemberben még a Bloomberg is bemutatta, hiszen közel 27 milliárd dolláros piaci kapitalizációra tett szert igaz, a trükk az egészben csak az, hogy egyedül a Guo által létrehozott kriptotőzsdén, a Himalaya Exchangen vásárolható és eladható.

 

Guo egyébként “jogi problémák” miatt már 2014-ben elhagyta Kínát, azóta az Amerikai Egyesült Államokban él. Kínában továbbra is körözik csalás, pénzmosás, korrupció és emberrablás vádjával. Guo azóta politikai aktivistának állt és több Kínai Kommunista Párt ellenes mozgalomban is aktív szerepet vállal. Valamiért azonban a “jogi problémái” Amerikában is csak egyre folytatódtak. Egy szövetségi bíróság 254 millió dollár megfizetésére kötelezte, amit egy Kajmán-szigeteki befektetési alaptól vett kölcsön. Később ismeretlen befektetők is beperelték, mivel állításuk szerint Guo 88 millió dollárt kért tőlük kölcsön, ám esze ágában sincs visszafizetnie azt. Erre jött most rá a 134 millió dolláros jachtos büntetés. Persze ezek csak a nagyobb ügyek, Guo például 21 millió dollárral tartozik egy olyan szintén kínai szereplőnek is, aki már régóta azzal vádolja, hogy kamu csődjelentésekkel próbálja elkerülni a hitelek visszafizetését.

Ezen kívül, a Himalaya Coin ügyében az amerikai pénzügyi felügyelet 539 millió dollár megfizetésére kötelezte, illegális pénzügyi termékek árusítása miatt. Ez 2 hónappal azelőtt volt, mielőtt a HCOIN promó videót csinálta volna.

Guo mindezek után továbbra is szabadlábon tevékenykedik.