Csődvédelmét kért a Terraform Labs 500 millió dollárnyi kötelezettséggel

A Terraform Labs, a mára már megszűnt stabilcoinért, a TerraUSD-ért (UST) felelős vállalat az Egyesült Államokban csődvédelemért folyamodott. A lépés jogi csatározások és egy elhalasztott csalási per közepette történt. A cég a csődeljárási dokumentumban 100 és 500 millió dollár közötti becsült kötelezettségekre és eszközökre hivatkozott, ami egy újabb jelentős fordulatot jelent az alapítója, Do Kwon körül zajló saga körül.

A Terraform Labs csődeljárása

A Terraform Labs csődeljárási kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Delaware állambeli csődbíróságához. A dokumentumokban a Terraform Labs közzétette, hogy a becsült kötelezettségek és eszközök 100 és 500 millió dollár közötti összegre becsülhetők.

Chris Amani, a Terraform Labs vezérigazgatója elismerte a Terra közössége és az ökoszisztémája előtt álló kihívásokat. Kijelentette, hogy erre a lépésre azért volt szükség, hogy a közös célokért való további munka folytatódjon, miközben megoldatlan jogi kihívásokkal kell szembenézni a cégnek. Amani bizalmát fejezte ki az ökoszisztéma ellenállóképességében és abban, hogy még a nehézségek ellenére is képes a gyarapodásra.

Jogi problémák és a SEC bevonása

A csődbejelentés mindössze négy nappal azután történt, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) beleegyezett abba, hogy Do Kwon közelgő csalási perének tárgyalását 2024. március 25-re halasszák. Ez a halasztás Kwon jogi csapatának kérésére történt.

A Terraform Labs gondjai akkor kezdődtek, amikor a Terra Money ökoszisztémája 2022. májusában összeomlott. Röviddel a cég bukása után a társalapító Do Kwon eltűnt a nyilvánosság elől, és egészen 2023. márciusában Montenegróban történt letartóztatásáig nem találták őt sehol sem. Kwon hamisított úti okmányokkal próbálta elhagyni az országot, ami aztán a letartóztatásához vezetett.

Több milliárd dolláros kriptoeszköz-értékpapírcsalással kapcsolatos vádak

A SEC eredetileg 2023. februárjában emelt polgári vádat a Terraform Labs és Do Kwon ellen. A vádak a SEC által “több milliárd dolláros kriptoeszköz-értékpapírcsalásnak” nevezett, korábban UST és Terra (LUNA) néven ismert tokenekkel kapcsolatos vádak körül forogtak.

Mind az Egyesült Államok, mind Dél-Korea aktívan dolgozik azon, hogy Do Kwon kiadatására sor kerüljön. A spekulációk is egyre erősödtek a lehetséges jogi következményekkel kapcsolatban, amelyekkel mindkét országban szembesülhet. Ha Kwont kiadják Dél-Koreának, 40 éves börtönbüntetéssel is szembesülhet.

Ez a meghosszabbított büntetés összefügg azzal a váddal, hogy a bűncselekmények többségét Dél-Koreában követte el.

A Terraform Labs további útja

Mivel a Terraform Labs csődvédelem alá kerül, a vállalat eszközeinek és kötelezettségeinek sorsa továbbra is bizonytalan. A vállalat következő hónapokban végrehajtott lépéseit szorosan nyomon kell követni majd, hogy a csődeljárás alakulásáról naprakész információk legyenek, és jogi perek alakulása is sok mindent befolyásolhat majd. A Terra közössége, amely egykor a kriptoökoszisztéma élénk része volt, most bizonytalan időszak elé néz, miközben várja, hogy jobbra fordul-e a helyzet?