Csökken a Bitmain bányász dominanciája

A bitcoin bányászat olyan decentralizálttá vált, hogy 6 tranzakció megerősítés tökéletes biztonságot nyújt a duple költés ellen.

Leáldozóban a bányászmonopóliumoknak

Ez a tanulsága a közösségi média kommentálók között, miután kielemezték a legfrissebb bitcoin bányászati statisztikákat. A legfrissebb adatok alapján egyetlen bányászpool sem felügyel a teljes hashráta 16.2 százalékánál többért.

Forrás: Bitaps

A bányász eloszlás majdnem olyan, hogy a bányászrészesedés nem több mint 10% és ezek alapján 6 hálózati megerősítés teljes biztonságot nyújt a dupla költéses támadások ellen, — írták a Bitcoin monitoring oldal munkatársai a Twitterre.

A dupla költés fogalmáról a bitcoin, altcoin és blokklánc kisokosunkban olvashattok bővebben.

Stabilizálódni látszik a hálózati hashráta a múlt év végi esés után

A Bitmainhez köthető Antpool pár hónappal korábban még jóval 20% fölött birtokolta a bitcoin hálózat teljes hasherejét, de a friss adatok alapján nagyot fordult a világ körülötte is. A közvetlen versenytársai fokozatosan tudták növelni a hónapok alatt a hasherejüket.

December elején arról kellett beszámolnunk, hogy csökkenésnek indult a hálózat hashrátája köszönhetően a turbulensre sikeredett november végi és decemberi bitcoin árfolyamoknak.

November végén több mint 35%-ot veszített értékéből a BTC, ami arra kényszerítette a bányászokat, hogy lekapcsolják a veszteségesen működő hardverjeiket a hálózatról. Azóta ugyan megállni látszik a hashráta csökkenése, de a bányászok óvatosak, lévén az árfolyam miatt sok helyen újra a bányász jövedelmezőség alsó tartományainál tartunk.

Forrás: blockchain.com

A Bitcoin hálózat ekkora szintű hashrátájának fenntarthatósága az elmúlt hónapok tükrében megkérdőjelezhető, mivel bár az árfolyam csökkenésével csökken a bitcoin bányászati nehézség is, (azaz, könnyebb 12.5 BTC blokkjutalomban részesülni) de továbbra is arra kényszeríti a drága erőforrásokat alkalmazó farmokat, hogy takaréklángon működjenek mindaddig, míg az árfolyam magára nem talál.

Mások ugyanakkor megjegyezték az első mellékelt képről és a monitoring oldal adatairól, hogy az Antpool és a BTC.com egy frakcióba sorolható, mivel egy ideje már szövetséget alkotnak azaz, továbbra is veszélyt jelentenek a hálózatra.

A Bitaps ugyanakkor kétségbe vonta a Blockchain.com adatainak hitelességét, mely mintegy 22 százaléknyi ismeretlen bányász hashrátát jelez a hálózaton. A Bitaps képes volt ezeket a bányászpoolokat 100 pontossággal beazonosítani és a Huobi, illetve a Poolin bányászpoolokhoz kapcsolni a részesedésüket.