A Bitmain elérheti az 51%-os lefedettséget a bitcoin hálózatán?

Az egyik legnagyobb bitcoin bányász hardver gyártó cég, a Bitmain elérheti, hogy birtokolja a bitcoin hálózati kapacitás 51%-át. Jelenleg 42%-ot van az ellenőrzése alatt.

A Bitmain elérheti az 51%-ot lassan

A legnagyobb ASIC bányászgép gyártó Bitmain akár a teljes bitcoin hálózatot is ellenőrizheti, ha így halad a jövőben.

A BTC.com statisztikája alapján a bányász társaságok eloszlása jelenleg az alábbi grafikon szerint alakul. Eszerint pedig a kibányászott blokkok közül a BTC.com 27.2%-ot, az Antpool pedig 14.6%-ot tudhat magáének. Az Antpoolt közvetlenül a Bitmain működteti és bár a BTC.com elvileg a Bitmaintől függetlenül működik – a bányász társaság tulajdonosa a Bitmain, ennyit a függetlenségről. A kettő együtt összesen pedig már közel 42%-ot fed le a hálózatból már most. Ráadásul ez még nem is a teljes hardver kapacitás kihasználását jelenti.

Bitmain elérheti az 51%-ot

A Bitmain ugyanis a hash erőforrását nem csak bitcoin bányászatra fordítja. A Bitcoin Cash algoritmusa ugyanis ugyanazon az alapokon működik, mint a bitcoin, így jelenleg a Bitmain hardvereinek egy része Bitcoin Casht bányászik. A Bitcoin Cash nehézségi foka ugyanis sokkal lejjebb van jelenleg, mint a bitcoiné, ezért jobban megéri ezekkel a bányászgépekkel Bitcoin Casht bányászni.

Ha hozzávesszük, hogy a Bitcoin Cash hálózatán az Antpool 10,6%-os, a BTC.com pedig 10,4%-os erőforrást birtokol, akkor ez a teljes Bitcoin Cash hálózatán kibányászott blokkok 20%-át jelenti. Persze ha az összes erőforrást a bitcoin hálózatára csoportosítják át a nehézségi fok különbözősége miatt nem 20%-al nő meg a részesedésük, mindössze kb. 3%-al. Ezzel így is 45% közelébe kerül a Bitmain a bitcoin hálózatán.

51%-on túl

És mi történik 51%-nál? Ez esetben teljes hálózati bányászkapacitás 51%-a egyetlen bányász vagy bányászcsoport kezébe, azaz a Bitmain kezébe kerül. A Bitmain így gyakorlatilag képes átvenni az irányítást a rendszer felett: hamis tranzakciókat indíthat, tranzakciók jóváhagyását tilthatja meg, egyazon összeget többször is elkölthet, illetve megakadályozhatja újabb érvényes blokkok létrehozását. Az eddig elméleti esetőség a kisebb altcoinok esetén pont az elmúlt hetekben rideg valósággá vált. Több kisebb altcoin hálózata is áldozatul esett egy ilyen támadásnak, mely jelentősen megingatta a bizalmat az adott kriptopénz iránt.

Attól, hogy a Bitmain a bűvös 51% közelébe került ez még nem jelenti azt, hogy át is fogja lépni, vagy visszaél a hatalmával. 2015-ben a Ghash bányásztársaság már egyszer 55%-át birtokolta a bitcoin bányászok erőforrásának, melynek az lett a vége, hogy sokan elpártoltak ettől a pooltól. A Bitmain helyzete azonban annyiban más, hogy a Ghash egy kis bányászokat tömörítő társaság volt, míg a Bitmain tulajdonképpen egy nagy bányász önmagában. A saját hardvereiket gyárták és a saját bányászfarmjaikon bányásznak. Ez hosszútávon jelentős problémát okozhat a bitcoin számára, nem is feltétlenül a Bitmain rosszhiszeműsége miatt – hanem azért, mert akár fel is törhetik a rendszereiket, vagy egy belső munkatárs átállhat a sötét oldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük