Egy friss elemzés szerint csökken a kínai bitcoin bányászati dominancia

A TokenInsight legfrissebb elemzése szerint kezd csökkenni a kínai bitcoin bányászati dominancia. 

Úgy tűnik, nem áll jól a kínai bitcoin bányászok szénája. A Cambridge Egyetem Alternatív Pénzügyek Központjának adatai azt mutatják, hogy a bitcoin bányászat teljes villamosenergia felhasználását figyelembe véve a kínai bitcoin bányászok energia fogyasztása a tavaly szeptemberi 75,63%-ról 65,08%-ra esett vissza idén április végére. Ugyanerre az időszakra vonatkozóan viszont az Egyesült Államokban a bitcoin bányászok villamosenergia felhasználása 4,06%-ról 7,24%-ra nőtt. Úgy tűnik, hogy Kazahsztán bitcoin bányászata is virágzott. Szeptemberben a kazah bányászat a hashráta 1,42%-át adta, míg 2020. május 7-én 6,17%-át tette ki.

Johnson Xu, a TokenInsight fő elemzője a Cambridge Egyetem becslései alapján az állapította meg, hogy Kína dominanciája folyamatosan csökken. Xu úgy véli, hogy a bitcoin blokkjutalom felére csökkenése negatívan érintette a kínai bányászokat.

Kínában meglehetősen sok régebbi generációs bányászgép van, mivel a bányászokat nem ösztönzik arra, hogy újabb generációs gépekre váltsanak. Emellett a kínai bányászati terep meglehetősen strukturálatlan, és korlátozott a tőkéhez való hozzáférés lehetősége is.” 

A szecsuáni tiltás nagy érvágás a bányászoknak

A kínai bányászok helyzetét az is nehezíti, hogy a korábban bányászparadicsomnak minősülő Szecsuánban a kormány bezáratta a bányászatokat. Hiába alacsony a villamosenergia ára Kínában,  ha nincs megfelelő jogi keret és támogatás az ipar mögött. Mivel sok ország kezd nyitni a kriptovaluták felé, és megfelelő szabályozással próbálja magához csábítani a bányászokat, Kína előbb vagy utóbb egyre népszerűtlenebbé válhat a bányászok körében.

Szecsuán kulcsfontosságú a kínai bitcoin bányászatban, hiszen az esős időszaknak és a vízerőműveknek köszönhetően rengeteg villamos áramot termel, amelyet nevetségesen alacsony áron kínál. A hideg Xinjiang tartományban lévő bányászatokat az év ezen időszakában bezárják és a eszközöket a bányászok Szecsuánba viszik. A régi, energiazabáló gépeket ott bekapcsolják, hiszen nagy fogyasztásuk ellenére is komoly profitra tehetnek szert. Ha viszont a tartományban tiltólistára kerül a bányászat, a drágább régiókban nem tudják régi eszközeiket haszonnal üzemeltetni. Két választásuk van tehát: vagy felhagynak a bányászattal vagy más helyet keresnek tevékenységük számára.