Kína bezáratja a szecsuáni tartomány bitcoin bányászatait

A kínai kormány bezáratja a második legnagyobb bitcoin bányászati tartományban működő bányász vállalatokat. Egy hónappal ezelőtt Kína még a Szecsuán régió vízerőműve által termelt többlet energiát használtatta volna fel a blokklánc és kriptovaluta társaságokkal, most viszont a bányászatok bezárására utasította a tartományt. Okos taktikázás vagy értelmetlen erőfitogtatás? Hamarosan kiderül.

Mint arról nagyjából egy hónapja mi is beszámoltunk, a kínai Szecsuán tartományában található Ya’an városa, arra kérte a blokklánc szektort, hogy segítsen a település közelében fekvő vízerőmű által generált többlet energia elhasználásában. Noha a felhívásban nem említették külön a bitcoin bányászatot, a kriptovaluta bányászati tevékenység köztudottan óriási villamosenergia fogyasztónak számít, így kiváló lehetőség lett volna a kriptobányászat számára. A múlt héten azonban a kínai kormány meghátrált és arra kérte a régiót, hogy állítsa le a környéken működő bányászati tevékenységet.

Blokklánc lehet, kriptovaluta nem

Szecsuánban a szabályozók a régió összes kriptovaluta bányászattal foglalkozó vállalatát felszólították, hogy hagyjon fel a bányászati tevékenységével. A helyi önkormányzati tisztviselőket és hivatalokat is arra kötelezték, hogy minél előbb zárassák be a bányászati cégeket. Szecsuán kiváló terepet biztosít a kriptovaluta, főként bitcoin bányászatához. Rendkívül olcsó a villamosenergia, sok a jól képzett munkavállaló és az alapvetően hideg klíma kifejezetten kedvez a nagy energiát igénybe vevő bányászatnak. Nem véletlenül vált a térség az egyik legnépszerűbb bányász központtá. Olyan nagy bányászati ​​óriások találtak itt otthonra, mint a Bitmain és az AntPool.

Az itt található bitcoin bányászok a bitcoin hash ráta 9,66%-át adják. Az első tíz bitcoin bányából hat Kínában található, több Szecsuánban. A PANews, ázsiai blokklánckutató vállalat szerint Xinjiang után a második legfontosabb bitcoin bányász térség Kínában.

A listán szereplő városok és régiók rendkívül különbözőek. A főváros Peking például nem számít közkedvelt bányász központnak, hiszen mind a munkaerő, mind pedig a villamosenergia kifejezetten drága.

Most már csak az a kérdés, hogy a bezáratott bányászok hova költöztetik át bányászati tevékenységeiket. Mivel a bitcoin bányászat igazi energia zabáló, működtetéséhez pedig szakértelem kell. A bányászoknak olyan területet kell keresniük, ahol szakképzett és lehetőleg megfizethető munkavállalók vannak, illetve a villamos energia kifejezetten olcsó. Nem sok ország rúghat a labdába, nem véletlenül vált Kína a bányászati iparág éllovasává. Egyesek szerint USA és Európa felé kacsintgathatnak a bányászati poolok, a magas energia árak és bérköltségek miatt azonban erre nem sok esély van.

Kína ráadásul elképesztő iramban fejlődik, mind az infrastruktúra, mind pedig a blokklánc szabályozása terén. Nem tudni, hogy a kínai kormány döntése mögött mi húzódhat meg, de mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni az eseményeket, hiszen Kína tekintetében semmi sem az, mint aminek látszik. A szecsuáni bezárás jelzésértékű lehet a bitcoin negatív fogadtatását illetően, de az is elképzelhető, hogy állami bányászatra hajt a kínai kormány.