Már nem pénzmosásra használják a kriptókat, hanem valami teljesen másra

A blokkláncelemző cég, a Chainalysis szerint 2023-ban jelentősen csökkent az illegális tevékenységekhez kapcsolódó tranzakciók mennyisége a kriptovaluták területén. 2020-ról 2022-re ez jelentős elmozdulást jelent az eddig emelkedő trendben.

Egy új jelentésben a Chainalysis azt állítja, hogy a tiltott kriptovaluta címek tavaly mindössze 24,2 milliárd dollárnyi összeget kaptak. Ez jelentős visszaesés a korábbi évekhez képest.

Kevesebb a kriptós pénzmosás

2020-ban ezek a tiltott tárcák 9,4 milliárd dollárt kaptak, ami 23 milliárd dollárra emelkedett 2021-ben majd 39,6 milliárd dollárra 2022-ben.

Az illegális tevékenységek abszolút értékének csökkenése mellett az összes kriptovaluta tranzakcióhoz képest a tiltott tevékenységgel összefüggő részesedésére vonatkozó becslés is csökkent. 2023-ban 0,34%-ra esett vissza a korábbi 2022-es 0,42%-os szintről.

A becslés figyelembe veszi a tiltottnak nevezett címekre küldött pénzeszközöket és a kriptovaluta rendszerekkel kapcsolatos feltörések során ellopott pénzeszközöket is. A Chainalysis szerint a 2023-as tényleges mennyiség magasabb lehet, mivel csak az ismert tiltott címeket vették figyelembe.

Mint mindig, most is óvakodnunk kell attól, hogy ezek a számok csak alsó határértékek, amelyek a ma azonosított tiltott címekre történő utalásokon alapulnak. Egy év múlva ezek az összegek szinte biztosan magasabbak lesznek, mivel még több tiltott címet azonosítunk majd, és beépítjük azokat majd a becsléseinkbe.

A jelentés szerint a kriptovaluta csalásból és hekkelésből származó bevételek 29,2%-kal, illetve 54,3%-kal csökkentek. De a zsarolóvírusok irányába és a darknet piacokra irányuló beáramlás nőtt a 2022-es visszaesést követően. A szankcionált szervezetekkel folytatott tranzakciók szintén a tiltott tevékenységek oroszlánrészét teszik ki 2023-ban.

A szankcionált entitások és joghatóságok együttesen 14,9 milliárd dollár értékű tranzakciót bonyolítottak le 2023-ban, ami az év során mért összes tiltott tranzakciós volumen 61,5%-át jelenti.

A kriptovaluta tranzakciók mindössze 0,35%-a kapcsolódik tiltott tevékenységek finanszírozásához. A csalások, és hekkelések visszaestek. De mi nőtt?

Szankció alatti tranzakciók

A grafikonon jól látszik, hogy 2022 óta jelentősen megnőtt a szankciók alá eső entitásokhoz köthető tranzakciók száma.