Csökkenő GPU árak, véget ért a hatalmas bevételek korszaka

Jól jártak a kriptopénzes bányászat elterjedésével a grafikus kártyák gyártói, így az AMD és az Nvidia. A Jon Peddie Research becslése szerint 2017-ben a bányászok 776 millió dollár értékben költöttek GPU-kra és a bevételek tekintetében az AMD vitte el a pálmát. Az elmúlt hónapokat azonban visszafogottabb kereslet és csökkenő GPU árak jellemzik.

Normalizálódik a videokártyák piaca

Az AMD korábban azt nyilatkozta, hogy a bevételének a 10%-a származott a kriptobányászatból a tavalyi év első negyedévében. Tekintve, hogy 2017-ben 5.3 milliárd dolláros volt a teljes bevételük, így a becslések szerint a GPU értékesítés ennek nagyjából a kétharmadát tette ki. Az Nvidia esetében a GPU eladások közel 10%-át a bányászok adták a tavalyi év utolsó negyedévében. A kriptopénzes bányászat komoly kínálati hiányt is eredményezett, ami a kártyák árának jelentős mértékű emelkedéséhez vezetett, az AMD és az Nvidia tehát sokszorosan is a kedvezményezettje volt a kriptobányászatnak. A jólét azonban úgy tűnik, nem tart örökké.

Az Nvidia 289 millió dollár értékben adott el videokártyákat az elmúlt negyedévben, ami bőven meghaladta a 200 millió dolláros várakozásukat. A vállalat azonban arra számít, hogy a második negyedévben az eladások száma a korábbi szám egyharmadára fog csökkenni. A csökkenés okai között szerepel a Bitmain bányászgépek konkurenciája és a GPU árak normalizálódása. Az Nvidia GTX 1080 Ti GPU ára két hónap alatt közel 38%-ot esett és a vállalat teljes videokártya portfóliója is árcsökkenést mutatott. Az AMD-nél is csökkenés mutatkozik, például az RX 580 8GB kártya ára 28%-ban esett és szintén nem ez az egyetlen termék, amely hasonló cipőben jár.

Nvidia/AMD bruttó nyereség alakulása, forrás: TheMotleyFool

A GPU árak tavaly áprilisban kezdtek el komoly ütemben emelkedni, ami egészen az idei év áprilisáig tartott. A fenti grafikonból kiderül, hogy az Nvidia esetében nem jelentős a bruttó nyereség alakulása a tavalyi évet tekintve, az AMD viszont ennek teljesen az ellenkezőjét hozta. Ez amiatt történhetett meg, hogy az Nvidia inkább a gamereket részesíti előnyben a bányászok helyett, az AMD azonban teljes mellszélességgel támogatja a kriptobányászatot és ennek érdekében több frissítést is kiadott a hatékonyság növelése érdekében.

Hogy ki is fog rosszabbul járni a kereslet csökkenésével, nehéz megmondani. Annyi bizonyos, hogy az AMD szerint a GPU üzleti tevékenységet ez hátrányosan érinti, ráadásul emellett elsősorban PC-kre és a játékkonzolokra támaszkodnak, az Nvidia ezzel szemben a gamerek piacán kívül már a következő generációs piacokra is készülődik, így a mesterséges intelligencia, az adatközpontok és az önjáró autók területén is.

Borítókép forrása: Wccftech

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük