Csökkent a Bitcoin fizetőeszközként való népszerűsége

A BitPay Inc. cryptovaluta tranzakció elemző cég adatai szerint csökkent a bitcoin fizetőeszközként való használata. Ennek ellenére adatok szerint a kriptovaluták fizetőeszközként való terjedése összességében tovább folytatódott, az altcoinoknak hála. Az adatokon azt láthatjuk, hogy míg 2020-ban, még az összes tranzakció 92%-a bitcoin alapú volt, 2021 végére ez a szám már csak 58%. Ez durván 35 százalékos visszaesés a bitcoin tranzakciók az összes tranzakcióhoz viszonyított részesedésében.

Annak ellenére, hogy a bitcoin dominanciája csökkent, a kriptovaluta tranzakciók összessége 57 százalékkal nőtt az elmúlt évben. A 2021-es évről már eddig sem volt titok, hogy sok szempontból az altcoinok éve volt. Sok altcoint azonban gyakran ér kritika amiatt, hogy nincs mögötte értelmes koncepció. Ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy azért vannak bőven olyan altcoinok is, amelyeket tényleges funkciójuk szerint is használnak és nem csak spekulációs befektetések eszközét képezik.

Az altcoinok éve

A legtöbbet használt altcoin az ether érme volt, amely a tranzakciók körülbelül 10%-ban volt érintett. A stabilcoinok a kriptotranzakciók 13%-t tették ki. A BitPay adatai szerint a digitális érmék térnyerése különösen erős volt a luxus szegmensben.  Egyre népszerűbb kriptovalutában fizetni például drága ékszerekért, luxusautókért vagy éppen aranyért. Egyfelől ez logikus, hiszen a magas tranzakciós díjak sajnos továbbra sem teszik lehetővé a legtöbb kriptovaluta használatát a mindennapi fizetések során. Másfelől viszont ne felejtsük el, hogy bár a helyzet nagyságrendeket javult az utóbbi években, továbbra is probléma a kriptovaluták esetenkénti pénzmosással, szervezett bűnözéssel és adóelkerüléssel történő összefonódása, ami azért árnyékot vet arra, hogy kik is állhatnak ezen tranzakciók egy része mögött.

Kriptovalutával aranyat venni különösen érdekes, hiszen sokan pont a 21. századi aranyként emlegetik például a bitcoint, mint stratégiai befektetési termék. Többek között ezen digitális arany szerepkör erősödése miatt sem akkora tragédia, hogy a bitcoin fizetőeszközként való népszerűsége csökkent.  Az arany piaca egyébként 2018 óta folyamatosan csökken, igaz, még így is sokszorosa a kriptovaluták piacának. Ami a jövőt illeti, kriptovaluták fizetőeszközként való használatának kedvezhet az is, hogy egyre több népszerű internetes fintech szolgáltató, mint például a PayPal vagy a Revolut vezet be, vagy tervez bevezetni különböző kriptovaluta alapú szolgáltatásokat.

( Forrás )