Latin-Amerikában a szervezett bűnözés is ráállt a kriptovalutákra

A latin-amerikai szervezett bűnözés és drogkartellek körében egyre jobban terjed a kriptovaluta felhasználás a pénzmosás és csalások elfedésére. Ezt a megállapítást emelte ki egy új jelentés, amely az Insights, egy hírszerzéssel foglalkozó cég és a CipherTrace, egy blokklánc kriminalisztikával foglalkozó társaság közreműködésében jelent meg.

A jelentés a ’Latin-Amerika sötét oldala’ címmel jelent meg. A riport részletesen összefoglalja, hogy mennyire megnövekedett a bűnözés a pénzügy területén Latin-Amerikában. A kriptovaluta növekvő felhasználása, a peer-to-peer hitelezés és a szabályozatlan tőzsdék mind hozzájárultak ehhez. Az Insights kutatói felhő alapú adatbázis hozzáférések, és több száz különféle nem legális forrás (deep web és dark web) feldolgozásával jutottak ezekre a megállapításokra.

A jelentés szerint a régió országai annak a listának az élén vannak, amely a világ országait rangsorolja a pénzügyi bűnözés és pénzmosás területén. A szervezett bűnözés tagjai és a kiberbűnözők egyre nagyobb mértékben fordulnak a kriptovalutákhoz, ha a pénzeket mozgatni akarják vagy hackereket akarnak felbérelni különféle kiberakciókra. A jelentés szerint az extrém módon elterjedt politikai korrupció és az ellenállás hiánya nagyban hozzájárul a régió kriminális tevékenységéhez.

A bűnözők kriptovaluta felhasználásának egyik formája az, hogy ’összekapcsolnak különféle kriptós szolgáltatásokat’. Ezzel összekeverik a potenciálisan beazonosítható, illetve a piszkos ügyekből szerzett kriptovaluta forrásokat és fiatpénzeket. Ha átmosták ezeket a pénzeket, akkor a bűnözők folytatják velük a kereskedést a kriptotőzsdéken.

Mit használnak ki a latin-amerikai országokban?

A bűnözők egy másik módszere, hogy a pénzeket átmossák a különféle nem szabályozott latin-amerikai kriptotőzsdéken. Ezekben az országokban összehasonlítva a fejlett országokkal hiányoznak vagy gyengék a know-your-customer (KYC) and anti-money laundering (AML) szabályozások. A bűnözők ezeken a tőzsdéken a Bitcoinért cserébe altcoinokat vesznek, amivel még jobban profitálhatnak az illegális módon megszerzett pénzekből. A kutatás megállapította, hogy „becslésük szerint a ’kriptovaluta pénzmosási tevékenység’ 97%-a ezekbe a latin-amerikai országokba irányul, ahol extrém laza a KYC/AML reguláció”.

Mindezt tetőzve, a bűnözők használják a peer-to-peer (P2P) tőzsdéket is, ami kripto-fiatpénz átváltások preferált platformja a körükben. A riport megnevezi az egyik legnagyobb P2P tőzsdét a LocalBitcoins platformot is, aminek relatíve nagyon magas a kereskedési volumene Latin-Amerikában. A szervezett bűnözés nagyon kedveli ezt a platformot, mert „tipikusan gyenge az AML programja, és gyenge a KYC átvilágítási eljárása.

Az elmúlt hónapokban a P2P tőzsdék mint a Paxful és a LocalBitcoints már léptek ezekben az ügyekben, és sorra dolgozzák ki a szabályozásokat, hogy harcoljanak ezek ellen az illegális tevékenységek ellen.

A riport részletesen beszámol a hírhedt panamai székhelyű fizetéseket feldolgozó cég, a Crypto Capital működéséről is. Ez prominens példát állít arról, hogyan használják a bűnözők a kriptókat. Az árnyékbankként működő céget azzal vádolják, hogy a drogkartelleket segítettek pénzmosási műveletekkel Latin-Amerika és Európa között.

Ezeket a problémákat valószínűleg nem lehet egyik napról a másikra megoldani, írják a kutatók. Ehhez meg kellene változtatni a pénzmosás elleni szabályozást. Ezen felül erősíteni kellene a bűnüldöző szervek pozícióját, és meg kellene változtatni az egész politikai rendszert.

A riport végén a szakértők azt javasolják, hogyha a cégek harcolni akarnak a kiberbűnözők ellen a régióban, akkor gyűjtsék, monitorozzák és elemezzék a kiberbűnözői hírszerzési információkat, tanuljanak, és kövessék a legjobb security gyakorlatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük