Csontváz a szekrényből: újabb áldozata van a LUNA-fiaskónak

A kockázatitőke-befektető cég csak most vallotta be, hogy mennyit bukott a Terra hálózat összeomlásakor.

Jó üzletnek induló kripto befektetés

A Hashed egyike volt azoknak a kockázatitőke-befektetőknek, akik már az indulásakor bizalmat szavaztak a Terra hálózatának. A cég 2021 végén komoly összeggel szállt be a Terra által indított Ecosystem Fund-ba is. Nagyon nagy reményeket fűztek a hálózathoz, sokáig a TerraUSD-ben látták egy új pénzügyi rendszer alapját. A stablecoin várakozásuk szerint kiválthatta volna a Dél-Koreában működő elavult hagyományos pénzügyi rendszert. A központi szabályozástól való elszakadásnak hála hatalmas lendületet nyert volna a gazdasági fejlődés. A Hashed nem akart kimaradni egy ilyen lehetőségből, ezért már a blokklánc indulásakor 30 millió LUNA tokent vásárolt.

Összeomlás

Sokáig nagyon ígéretesen alakult a helyzet, a TerraUSD-nek köszönhetően pozitív volt a befektetés mérlege. A cég által vásárolt LUNA tokenek az idei április eleji csúcson már körülbelül 3,6 milliárd dollárt értek.

Májusban azonban a TerraUSD elszakadt az amerikai dollártól és onnantól megállíthatatlan volt az összeomlás. A stablecoin azonnal magával rántotta a LUNA-t is és az egész Terra hálózat darabjaira hullott. Az összeomlás miatt a becslések szerint 40 milliárd dollárnyi befektetői vagyon vált köddé alig pár nap alatt.

Mennyit buktak

A Hashed vezérigazgatója, Simon Seojoon Kim, csak nemrég nyilatkozott a Bloombergnek arról, hogy mennyit bukott a cég. A blokklánc adatai szerint az összeomláskor a Hashed majdnem 50 millió LUNA tokent birtokolt, így a veszteség több mint 3,5 milliárd dollár körül lehetett. Kim ezt az összeget a ma megjelent riportban meg is erősítette. 

Újratervezés

A hosszas hallgatás után úgy tűnik, hogy a cég új lappal akar indulni. A hatalmas bukás ellenére ugyanis a cégnél továbbra is bíznak a blokkláncokban. Kim úgy nyilatkozott, hogy már a jövő év első felében egy újabb kockázatitőke-alapot hoznak majd létre és ismét elkezdik a pénzgyűjtést. A vezérigazgató azt nem árulta el, hogy mennyi pénzt szeretnének összekalapozni. Azt viszont elmondta, hogy a cég harmadik kockázatitőke-alapja a blokklánc-alapú játékfejlesztő startupokra fog fókuszálni. Remélhetőleg a játékfejlesztők jobb befektetésnek bizonyulnak majd.