Csúcson az amerikai munkanélküliség, 46 millió segély kérelem érkezett be

Elképesztően sok amerikai vesztette el a koronavírus járvány miatti lezárások után a munkáját. Már 46 millió munkanélküli segély kérelem érkezett be a hivatalokhoz.

Habár fokozatosan kezd visszatérni az élet a normál kerékvágásba, mégis egyre több a munkanélküli mindenhol, nem kivétel ez alól az Egyesült Államok sem. Az elmúlt héten újabb 1,5 millió munkanélküli segély kérelem landolt a hivatalnokok asztalán. Ez még annál is rosszabb, mint amire a kormány számított, hiszen korábbi becslések szerint körülbelül 1,2 millió új regisztrálót prognosztizáltak június második hetére.

Még soha nem volt annyi munkanélküli az USA-ban, mint most

A lezárásoktól számított 13. hétre 45,7 millió amerikai vesztette el az állását, ami történelmi rekordot jelent. Hiába nyitját meg kapuikat a vállalatok, éttermek, és üzletek, sok helyen már nincs szükség annyi dolgozóra, mint korábban. A vendéglátóipari egységek és üzletek kisebb forgalomra panaszkodnak, aminek több oka van. Egyrészt az emberek nagy része megfontoltan vásárol, míg mások továbbra is attól rettegnek, hogyha elhagyják a házat megfertőződnek.

Texas és Nevada államban adták be a legtöbb munkanélküli segély kérelmet, míg Florida és Oklahoma államban javulás volt tapasztalható. Ezekben az államokban több tízezren találtak munkát, és mondták vissza az állami juttatást. Közgazdász szakértők szerint még nincs vége a válságnak, sőt még csak az elején járunk, így még 46 milliónál is több állástalanra lehet számítani a következő hónapokban.

Március 27-én az Egyesült Államokban elfogadták a CARES-t, azaz a koronavírus segélyről és gazdasági biztonságról szóló törvényt, amely értelmében az egyéni vállalkozók heti 600 dolláros segélyt kaphatnak július 31-ig. Hogy utána mi lesz, azt nem tudja senki, hiszen ezen dolgozók ellátás és munka nélkül maradhatnak. A Wall Street Journal egy nemrégen közzétett cikkében arra mutatott rá, hogy a különböző támogatások miatt sok vállalkozás átmenetileg otthon tartotta dolgozóit, hiszen tudta, hogy munkavállalói nem maradnak teljesen pénz nélkül.

Ezenkívül a családok 768 dollár támogatást igényelhettek rászorultsági alapon, illetve havonta 240 dollárt, amelyből élelmiszert vásárolhattak. Segélyek tehát vannak, de ezek sem tartanak örökké. Nem tudni, hogy mi fog történni családok tízezreivel, akiknek augusztusban már nem fog járni támogatás.

Végezetül egy érdekes adat: minden COVID-ban elhunyt személyre (117,717) 388 munkanélküli jut az USA-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük