Csúcson az opciós bitcoin kereskedés

Több mint 1 milliárd dollár értékű bitcoin opciós forgalommal abszolút csúcson van a kripto derivatíva piac.

A legnagyobb kriptopénz derivatív platformokon füstölnek a megbízási könyvek. Az együttes forgalom ugyanis csütörtökön elérte az 1 milliárd dollárt, mely a korábbi februári 970 millió dollár után abszolút csúcsnak számít a piacon. A Skew adatai a Deribit, a LedgerX, a Bakkt, az OKEx és a CME bitcoin opcióit tarja nyilván.

A opció kereskedés iránti igény meredeken növekedett az elmúlt hetekben, mióta március közepén átmenetileg alább hagyott a kereskedési kedv köszönhetően a március 12-ei flash crashnek.

A derivatív ügyletek közel 90%-a Deribit platformján zajlik, ahol csütörtökön önmagában rekord magas, 903 millió dollárnyi nyitott ügylet volt a kereskedési könyvekben. A bitcoin árfolyamának emelkedésével együtt a többi opciós piacon is rekordok dőltek meg.

Az opciós ügylet egy olyan származtatott termék, ahol az opció vevője egy olyan lehetőséghez jut az opció áráért cserébe, amivel később, az opció lejáratakor vételi vagy eladási szándékkal élhet. A call vagy vételi opcióval vételi lehetőséget vásárolunk, míg a put vagy eladási opcióval lehetőségünk nyílik eladni előre meghatározott áron az alapterméket, esetünkben a bitcoint. Opciós kereskedéssel relatív kis összegekkel is jelentős kereskedési eredményeket lehet elérni, azonban ehhez is szükséges a megfelelő stratégia megválasztása.

A fenti érdeklődés a bitcoin opciók iránt az úgynevezett open interest, azaz a nyitott ügyletek számával mérik. Ezek azok az opciós megbízások, melyek még nyitottak a lejárat előtt, nem zárták őket másik pozicióval és nem is kerültek likvidálásra megfelelő letéti számla fedezet hiányában. Tehát tulajdonképpen jelenleg közel 1 milliárd dollár összegben fogadnak a kereskedők a bitcoin árfolyam változására.

Érdemes kiemelni, hogy a megnövekedett opciós kereskedési kedv leginkább a put, azaz az eladási opcióknál jelent meg, azaz a befektetők egy része ezeket a platformokon az árfolyam összeomlására számít, legalábbi az opciós lejárati időpontokra vetítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük