Csúnyán bűnhődik a Nexo: a SEC 45 millió dollárt és kamatprogramja törlését kérte

A kriptokölcsönző, mely az év kezdete óta nehézségei miatt került reflektorfénybe, most megállapodott az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC). A megegyezés szerint a Nexo megszünteti a platform problémásnak bizonyult “Earn Interest” nevű kriptohitelezési termékét. Ezenfelül összesen 45 millió dollár büntetést kénytelen kifizetni.

A Tőzsdefelügyelettel való megegyezés során a Nexo beleegyezett, hogy megszünteti a kamatprogram kínálatát és 22,5 millió dolláros büntetést fizet – plusz további 22,5 millió dollárt az állami szabályozó hatóságokkal való megegyezésre.

Kemény hét áll a Nexo Capital mögött. Vasárnap a bolgár hatóságok közölték, hogy bizonyítékuk van arra, hogy a Nexo ügyfelei illegális tevékenységekre használják a platformot, többek között pénzmosásra, adóügyi bűncselekményekre és terrorista tevékenységek finanszírozására. Az állításokat a kriptokölcsönző tagadja.

A kriptokölcsönző elfelejtette regisztráltatni magát a SEC-nél

A Nexo fejfájását tetézi, hogy a SEC csütörtökön be nem jegyzett értékpapírok értékesítésével vádolta meg a kriptokölcsönző céget. A tőzsdefelügyelet állítása szerint a vállalat nem regisztráltatta magát a SEC-nél, mielőtt felajánlotta volna kriptokölcsönző termékét, az “Earn Interest”-et.

A SEC beadványában azt állítja, hogy a Nexo “Earn Interest” termék felajánlása és értékesítése nem esett a SEC regisztráció alóli mentesség alá, ami azt jelenti, hogy a Nexo köteles lett volna regisztrálni az ajánlatot és az értékesítést, de ezt elmulasztotta. Az erről szóló bekezdés a SEC hivatalos oldalán:

“A SEC végzése szerint a Nexo 2020 júniusában vagy annak környékén kezdte el kínálni és értékesíteni az EIP-et az Egyesült Államokban. Az EIP [Earn Interest Product] lehetővé tette az amerikai befektetők számára, hogy kriptovaluta eszközeiket a Nexonak ajánlják fel, cserébe a Nexo kamatfizetési ígéretéért. A végzés szerint a Nexo úgy forgalmazta az EIP-t, mint a befektetők számára a kriptoeszközök kamatoztatásának eszközét, és a Nexo mérlegelési jogkörében a befektetők kriptoeszközeit különböző módon használta fel, hogy saját üzleti tevékenysége számára jövedelmet termeljen, valamint az EIP-befektetőknek történő kamatfizetések finanszírozására. A végzés megállapítja, hogy az EIP értékpapírnak minősül, és hogy az EIP felajánlása és értékesítése nem felelt meg a SEC nyilvántartásba vétel alóli mentességnek. Ezért a Nexo köteles volt bejegyeztetni az EIP felajánlását és értékesítését, amit nem tett meg.”

A hatóság nem kivételezik, egyre szigorúbban veszi a szabályok betartását

“Ha olyan termékeket kínálsz vagy adsz el, amelyek a jól bevált törvények és a jogi precedensek szerint értékpapírnak minősülnek, akkor nem számít, hogy hogyan nevezed ezeket a termékeket, akkor azokra a törvények vonatkoznak, és elvárjuk a betartásukat” – mondta Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtással foglalkozó részlegének igazgatója.

“Ahol a kriptotársaságok nem felelnek meg, ott továbbra is követni fogjuk a tényeket és a törvényt, hogy felelősségre vonjuk őket. Ebben az esetben, más intézkedések mellett, a Nexo megszünteti a nem regisztrált kölcsönzési termékét az összes amerikai befektető tekintetében”nyilatkozta Gary Gensler, a SEC elnöke.

A globális szabályozó hatóságok több kriptoplatform, köztük a Celsius és az FTX összeomlását követően fokozták végrehajtási erőfeszítéseiket. 2022 decemberében a Nexo bejelentette, hogy felszámolja amerikai tevékenységét, miután “zsákutcába” jutott a szabályozókkal.

“Mostanra sajnos világossá vált számunkra, hogy az ellenkező retorika ellenére az Egyesült Államok nem hajlandó utat mutatni a blokklánc-üzletek lehetővé tételéhez. Nem tudjuk biztosítani ügyfeleinket, hogy a szabályozók az ő érdekeiket tartják szem előtt” – mondta akkor a Nexo.

“Elégedettek vagyunk ezzel az egységes megoldással, amely egyértelműen véget vet a Nexo Egyesült Államokkal való kapcsolatai körüli találgatásoknak” – mondta a Nexo társalapítója, Antoni Trenchev a sajtóközleményben. “Mostantól arra koncentrálhatunk, amihez a legjobban értünk – zökkenőmentes pénzügyi megoldásokat építünk a világméretű közönségünk számára”.