Nyomozás indult a Nexo platform ellen, köze lehetett a OneCoin-hoz is

Szófiában nyomozás folyik egy pénzügyi bűncselekményekkel, pénzmosással és Oroszország elleni nemzetközi szankciók megsértésével vádolt vállalat ellen. A Bolgár Nemzeti Televízió forrásai szerint a szóban forgó cég nem más, mint a Nexo kriptoplatform.

A gyanú szerint a Nexo mögött álló bolgároknak köze lehetett Ruja Ignatova, és az általa megálmodott OneCoin Ponzi-rendszerhez. A „kriptokirálynő” felkerült az FBI körözési toplistájára, de a nyomozó iroda mellett az Europol és az Interpol is a hírhedt üzletasszony nyomában van.

Kapcsolódó: Férfiként bujkálhat a OneCoin kriptokirálynője

Az ügyészek, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a DANS tisztjei több külföldi ügynökkel együtt megkezdték a Nexo bolgár irodájának átkutatását. A vállalat mindezidáig ugyanis magas hozamok ígéretével csábította magához ügyfeleit, ám a hírek szerint a cég tulajdonosai több milliárd dollárt zsebre tettek a befektetett pénzösszegekből. A vállalat tevékenységének vizsgálata az országban már több hónappal ezelőtt megkezdődött, miután a külföldi szolgáltatók gyanús tranzakciókat jelentettek, amelyek elviekben az EU, az Egyesült Királyság és az USA által orosz bankokra és cégekre kivetett szankciók kijátszására irányultak. Az FBI továbbá több mint 4 milliárd dolláros tátongó lyukat vélt felfedezni a cég mérlegében, amiért nyomozást indított illegális pénzügyi tevékenység, valamint az ügyfelek befektetéseivel való visszaélés gyanúja miatt.

A Nexo nyilatkozata szerint 12 milliárd dollárnyi digitális vagyont kezel. A bolgár főügyészség adatai szerint a felhasználók az elmúlt öt év alatt mintegy 3,6 milliárd darab, összesen több mint 94 milliárd dollár értékű tranzakciót hajtottak végre a Nexo platformján keresztül. A vállalat egyébként egyébként 36%-os kamatot kínált a letétbe helyezett kriptoeszközökre, ami nem mellesleg jelentősen magasabb volt, mint a fix kamatozású értékpapír vagy a bankok által kínált kamatok.

„Sajnálatos módon a kriptovalutákkal kapcsolatos szabályozási szigorítások miatt néhány hatóság az előbb rúgd meg, majd kérdezz később megközelítést alkalmazza. Korrupt országokban ez már a zsarolással határos, de ezen is túl leszünk” – kommentálta az ügyet a Nexo.