Több mint 30%-ot esett a Curve Finance tokenje, miután tulajdonosát likvidálták

A Curve Finance az egyik legjelentősebb DeFi-platform a kripto-ökoszisztémán belül. Az Ethereum hálózatán létrehozott projekt különösen az alacsony volatilitású eszközök és stablecoinok cseréjéhez szolgáltat remek feltételeket, teljesen lekötött értéke (TVL) szerint a 17. legnagyobb platform a maga 2,25 milliárd dolláros értékével.

A Curve Finance natív tokenje, a CRV azonban 30%-ot meghaladó zuhanáson ment keresztül, miután a platform alapítóját, Michael Egorov-ot likvidálták több tízmillió dolláros adóssága miatt. Az orosz mérnök korábban már a NuCypher-rel is megégette a lábát, most pedig saját platformja, a Curve Finance is bajban van.

Felszámolták Egorov pozícióit

Michael Egorov 2020 januárjában alapította a Curve Finance decentralizált pénzügyi protokollt, mely az előző piacon az egyik legjelentősebb platformmá vált, köszönhetően a négyéve tomboló DeFi-nyárnak. Az Arkham blokklánc-hírszerző cég szerint az orosz mérnök június 12-én nagyjából 100 millió dollár értékben vett fel stablecoin-kölcsönt öt különböző platformon, melynek fedezetéül saját platformjának a natív tokenje, 141 millió dollárnyi CRV állt.

A Lookonchain adatai szerint Egorov pozícióit felszámolták, 111 millió CRV tokenje veszett kárba 20 millió dolláros adóssága miatt. Az iparági megfigyelők és a DeFi-szektor szakértői korábban figyelmeztettek egy ilyen adósságpozíció lehetséges hatásaira, Egorov esete pedig várhatóan visszafogja a decentralizált pénzügyek növekedését is. A DeFi Llama adatai alapján a DeFi-piacon tárolt teljes zárolt érték összege 101 milliárd dollár, minimális visszaesés mutatkozik május végéhez képest, ugyanakkor a szektor 65%-os növekedést ért el 2023 októbere óta.

A legfrissebb hírek szerint 10 millió dollárnyi behajthatatlan követelés visszafizetésre került.

Bezuhant a CRV értéke

Cikkünk írásakor a Curve Finance natív tokenje, a CRV 0,28 dolláron kereskedik, június 7-e óta pedig 40%-ot zuhant. A hír kitörésekor közvetlenül 30%-ot meghaladó esést tapasztalhattak a kereskedők az irányítási token esetében.

A DeFi-kölcsönök fedezetéül szolgáló tokenre és a platformra további nyomást helyezett, hogy a hét elején 20 millió dolláros feltöltést kellett eszközölni az UwU hitelezési protokollra. Egorov az incidensre annyit reagált, hogy a „puha felszámolásokkal” operáló algoritmus remek teljesítményt nyújtott, nincs behajthatatlan követelése, csupán a rendszer likviditása fogyott el.

A CRV értéke egyébként 2021 decembere óta szinte szakadatlanul esik, és nem valószínű, hogy visszatér a növekedési pályára. Az előző bikapiac csúcsán 6 dollár felett kereskedett eszköz több mint 95%-ot esett értékéből annak ellenére, hogy a piac 2023 októbere óta jelentős emelkedést produkált. A negatív hírek hatására a CRV forgalma jelentősen megugrott, meghaladta a 150 millió dollárt az elmúlt 24 órában, ezzel az 52. legtöbbet forgatott kriptovaluta volt. A Curve Finance DAO token piaci kapitalizációja 350 millió dollár, ezzel a 173. legértékesebb projekt.

Újabb Egorov-token omlik össze

Michael Egorov 2016 júniusában hozta létre a NuCypher-t, melynek célja egy biztonságos és megbízható adatvédelmi réteg biztosítása a decentralizált alkalmazások számára. A NuCypher 2022 májusát követően omlott össze, elértéktelenődése hátterében pedig első sorban a Terra Luna okozta általános piaci helyzet állt.

Bár konkrét technikai problémáról vagy fejlesztési kihívásról nem feltétlenül volt szó a NuCypher esetében, a projektnek olyan versenytársakkal kellett szembenéznie, mint a Chainlink vagy a Polkadot, melyeket a befektetők jobbnak ítéltek meg Egorov projektjénél. 2022-ben több hackertámadással, szabályozási kihívással és csalással kellett szembenéznie a DeFi-szektornak, melynek következtében az egykoron 1,56 dollárt érő NU token elindult lefelé a lejtőn. A NU árfolyama cikkünk írásakor 0,09 dollár, és az 5000 legértékesebb kriptovaluta-projekt között sem tartják már számon.