CZ vagyona a jogi kihívások ellenére is 25 milliárd dollárral nőtt idén

Changpeng “CZ” Zhao, a Binance kriptotőzsde alapítója és volt vezérigazgatója helyet kapott a Bloomberg által összeállított, a világ leggazdagabb embereit felsoroló listán. Az év során nettó vagyona 25 milliárd dollárral nőtt.

Mindezt annak közepette, hogy nemrég bűnösnek vallotta magát egy sor vádban, nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, és jövő év februárjában ítélethirdetésre vár.

CZ nettó vagyona jelentős növekedést mutat 2023-ban

A Bloomberg milliárdos indexe szerint CZ a világ 35. leggazdagabb embere. CZ nettó vagyona 37,2 milliárd dollár, amely csak ebben az évben 24,6 milliárd dollárral nőtt.

Az élen Elon Musk áll, akinek nettó vagyona 94,9 milliárd dollárral emelkedett, és elérte a 232 milliárd dollárt. A második helyet Bernard Arnault foglalja el 179 milliárd dolláros nettó vagyonával, míg a harmadik helyet Jeff Bezos birtokolja 178 milliárd dolláros nettó vagyonával.

Ez azután történt, hogy a közelmúltban arról számoltak be, hogy a CZ bűnösnek vallotta magát a pénzmosás elleni jogsértésekben.

A beismerő vallomás a szövetségi szabályozó hatóságok többéves vizsgálatának lezárásaként született. A megállapodás az amerikai jogtörténet egyik legnagyobb vállalati egyezségéhez vezetett.

CZ visszalépett a Binance irányításától

Bűnössége beismerését követően CZ lemondott a Binance vezérigazgatói és a Binance.US igazgatótanácsának elnöki tisztségéről is.

Ezzel a döntéssel gyakorlatilag megszűnt a Binance amerikai működésére gyakorolt közvetlen befolyása, és érdekeltsége tisztán gazdasági jellegűvé vált.

Eközben CZ-t 2024. február 23-ra várja az ítéletet. 18 hónapos börtönbüntetés vár rá. Ennek ellenére jelenleg 175 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábon van. A bíró elutasította azt a kérését, hogy az ítélethirdetés előtt visszatérhessen az Egyesült Arab Emírségekbe.