Dániában jöhet a nőknek is a kötelező katonai szolgálat

Most, amikor a NATO arra kéri a tagjait, hogy növeljék a védelmi felkészültséget és a védelmi kiadásokat, Dánia a nők kötelező katonai besorozását fontolgatja, hogy jelentősen növelje a nemzeti fegyveres erők létszámát.

Jakob Ellemann-Jensen, Dánia védelmi minisztere és miniszterelnök-helyettese a dán TV2 televíziónak adott interjúban jelentette be a női sorkötelezettség bevezetésének szándékát, amelyről nemrég a Bloomberg számolt be.

A védelmi miniszter kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi szinten a dán védelmi erők nem igazán tudják megvédeni Dániát, ezért a nemzetnek több emberre lenne szüksége, amit a női hadkötelezettség bevezetésével kívánna elérni.

“Ha meg akarjuk erősíteni a védelmünket, akkor olyan alapra van szükségünk, amelyből meg tudjuk erősíteni. Az állami és magánvállalatoknál át lehet csoportosítani máshonnan alkalmazottakat, de a védelemben ezt nem lehet megtenni” – mondta Ellemann-Jensen. “A jövőben a nőket ugyanúgy be kell hívni katonai szolgálatra, mint a férfiakat”.

Arra a kérdésre válaszolva pedig, hogy a sorkötelezettségnek mindkét nemre egyformán kell-e vonatkoznia, hangsúlyozta, hogy “a fegyveres erők számára előnyös, ha több nő érkezik”.

Mint a Bloomberg arra rámutatott, a nők besorozásának tervei akkor látnak napvilágot, amikor Dánia és más nyugat-európai nemzet is bővíti az Ukrajnának nyújtott, eddig példátlan támogatást. Decemberben a kis észak-európai ország 42,8 millió dollárnak megfelelő összeget adományozott katonai segélyként Ukrajnának, a múlt héten pedig 19 francia gyártmányú Caesar-hawitzer tüzérségi rendszert küldött.

“Jelenleg a nők önkéntes alapon csatlakozhatnak, míg a férfiaknak általában akkor kell szolgálniuk, ha sorsolásos rendszerben hívják be őket, a legtöbb esetben négy hónapra” – részletezte a Bloomberg a nőkre vonatkozó jelenlegi dán katonai politikát. A helyi statisztikák szerint már most is emelkedik a nők száma a hadseregben.

“Az új intézkedést több női szervezet is támogatja” – teszi hozzá a jelentés.

A szomszédos Norvégiában már van női sorkötelezettség, miután a NATO első tagjaként bevezette azt, ebből adódóan 2021-től a fegyveres erők 20%-a nőkből állt.