Szemezgetés a davosi fórum kriptopénz és blokklánc témájú nyilatkozataiból

A davosi Világgazdasági Fórumon is szóba kerültek a kriptopénzek és a blokklánc technológia. A vezetők nyilatkozatai bizonyos aspektusaiban eléggé negatívak voltak, míg más aspektusait és technológiákat üdvözlendőnek találnak.

Keserű szájízzel…

Mivel majdnem minden országból érkeztek pénzügyminiszterek, bankvezérek a véleményekből is könnyű szemezgetni:

Steven Mnuchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a „jogellenes felhasználás” ellen emelte fel a szavát. A Reutersnek adott nyilatkozatában a következőket mondta:

A legfontosabb cél a kriptopénzek esetében, legyen szó digitális pénzekről, bitcoinról vagy másról, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ne használhassák illicit aktivitások finanszírozására.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalaptól szintén felemlegette, hogy a bitcoin anonimitása titkolt eszközök mozgatására alkalmas:

Teljesen elfogadhatatlan az anonimitás és az átláthatóság hiánya és a mód, ahogy álcázza és védi a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. Ezt szem előtt kell tartani, ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy ezekben a mozgalmakban folyamatos az innováció.

Lagarde szerint további szabályozások várhatók a nemzeti kormányok részéről.

Theresa May, a jelenlegi brit miniszterelnök a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy komolyabban figyelni kell a kriptovalutákat, főleg azt, ahogyan azt a „bűnözők használják”.

A francia elnök Emmanuel Macron nemzetközi összefogást sürgetett a kriptovaluták szabályozásának érdekében, megemlítve, hogy „a nemzetközi befektetésekhez nemzetközi szerződésekre van szükségünk.”

Fang Xinghai, a kínai küldött szerint sem világos, hogy a bitcoin milyen hatással van a világgazdaságra.

A kanadai bankkormányzó, Stephen Poloz nagyjából ugyanezt ismételte meg, de azt is hozzátette, hogy egy esetleges kriptokrach a gazdaság egészére nem jelentene különösebb veszélyt, mivel ez a pénzügyi rendszer egy kis szegmensét érinti. Ez mellett az ilyen valutákba való befektetés ellen is beszélt.

Philip Hammond a brit pénzügyminiszter szerint a bitcoin növekedésével nagyobb szerepet játszhat a világgazdaságban, ezért is van szükség további szabályozásra, mert ha később kipukkad a lufi, akkor rendszerszintű gondokkal kell számolni.

A résztvevők egy külön panelbeszélgetést is tartottak kriptotémában aminek nem túl kedvesen a ‘Kriptoeszköz-buborék’ nevet adták. Cecilia Skingley a Svéd Nemzeti Bank elnöke “nagyon pocsék fizetőeszköznek” nevezte a bitcoint és kitért az árstabilitás és a globális elfogadottság fontosságára.

A blokklánc technológia szerintük rendben van

Poloz elismerően szólt a blokklánc koncepciójáról. A blokktech gondoskodik egy tranzakció végérvényességéről, ezen felül „ha egy központi bank, a Bank of Canada, egy digitális pénzt bocsátana ki,  miközben az emberek már alapból bíznak a kanadai dollárban, nem lenne szükség elosztott főkönyvre ahhoz, hogy meggyőződhessenek, hogy a tranzakció elszámolásra került és megérkezett a digitális tárcájukba. ”

Lagarde érdekesnek találta a technológiát, kitért a cenzúraellenes karakterisztikájára, illetve arra bíztatta a hivatalos szerveket, hogy figyeljék a kriptoközösségben végbemenő újításokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük