Decentralizálná a közösségi oldalakat a Twitter CEO, sajátjával kezdené

Jack Dorsey Twitter CEO egy bátor tervet jelentett be a közösségi média oldalak decentralizációjára. Terve megvalósítását a saját vállalatával kezdené.

A Twitter CEO szerint szükség van egy nyílt szabvány létrehozására a decentralizált közösségi média platformok felfuttatásához. A Twitter egyben lenne a kísérleti nyúl és ezen szabvány meghonosítója.

“A Twitter egy öt pen source mérnökökből, fejlesztőkből és tervezőkből álló, kicsi, független csapat finanszírozását határozta el, hogy kidolgozásra kerüljön a közösségi média nyílt és decentralizált szabványa. A cél az, hogy a Twitter végül kliense legyen ennek a szabványnak,” tweetelte Dorsey.

A csapatot Parag Agrawal fogja vezetni és Bluesky névre hallgat.

Dorsey rámutatott néhány olyan problémára, amelyekkel a centralizált közösségi média oldalak nem tudnak mit kezdeni, például a megtévesztő, hamis információk kezelése. Azt is hozzátette, ezek az oldalak gyakran toxikus dialógusok színterei az egészséges és konstruktív kommunikáció helyett. Ezt Dorsey a jelenlegi webes architektúra, a Web 2.0 néhány problémáival köti össze.

Szerinte e központosított webes architektúrát decentralizációval és olyan kulcsfontosságú technológiával kell felváltani, mint a blokklánc, amit a Web 3.0 alap építőkövének tekintenek.

“Végre megjelentek olyan új technológiák, amelyek életképesebbé teszik a decentralizált megközelítést. A blockchain egy sor olyan decentralizált megoldásra mutat, amelyek lehetővé teszik a nyílt és tartós hosztolást, kormányzást és monetizációt. Sok a tennivalónk, de az alapok már állnak.” tweetelte.

Azt azért hozzátette, hogy a web 3.0 kiépítése nem lesz könnyű menet.

“SZÁMOS kihívás akadályozhatja ennek elérését és ezért a Twitter helyesnek érzi, ha ennek a standardnak a kliensévé válik. Pont ezért kell a munkát transzparensen és nyíltan végigvinni, amit nem birtokol egyetlen magántársaság sem, ezzel is ösztönözve az Internet nyitott és decentralizált használatát.”

Dorsey a kis csapatától és a kezdeményezésétől azt reméli, hogy sikerül a nyílt szabvány kifejlesztését túlteljesítenie azzal, hogy lerakja az alapjait egy decentralizált közösségi médiának, ami köré egy vibráns közösség csoportosul. Szerinte ennek elérése több évbe is beletelhet.

Jack Dorsey víziója a nyílt, decentralizált közösségi platformokról erősen hagyatkozik a Bitcoin képviselte open source fejlesztői kultúrából, a köztes szereplők kiiktatása iránti igényből és a 80-as, 90-es évek cypherpunk mozgalmának alapelveiből.