Eljött az egyéni szabadság kiteljesedésének kora

 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mielőtt az internet az emberi találékonyság és közösség hatalmas kijelzővé vált volna, pár ember már akkor is egy eszköz megjelenésére vált, ami segített volna eltörölni a politikát és a nemzetállamokat. 22 évvel ezelőtt megjelent egy könyv a ‘A szuverén egyén – The Sovereign Individual’ címmel, amely megjövendölte az egyének növekvő autonómiáját, és beszámolt arról is, hogy a világ legnagyobb gazdasága a kibertérben fejlődik tovább.

A kriptologikai metódusok fundamentálisan változtatják meg a gazdasági tranzakciókat

Miután Satoshi Nakamoto megalkotta a Bitcoint, sok ember számára ez olyan hitet adott, hogy ez a kriptográfiai technológia fogja elhozni majd a szabadságot, és szétválasztani az államot a pénztől.
A koncepciót egyszer már megvalósították, amikor leválasztották az egyházakat az államról. Azonban ennek az lett az eredménye, hogy az egyház hatalmának csökkenésével az állam erősödött meg.

A kriptovaluták most egy eszközt adnak arra, hogy pénzügyileg tranzaktáljunk közbeiktatott közvetítő nélkül. Ez egyben el is veszi az állami arzenáltól a hatalomgyakorlás jogát. Két évtizeddel ezelőtt a cypherpunkok szórták el a kriptoanarchia magvait. Ők egy olyan internet vizionáltak, ami képes lesz elpusztítani minden parazitát, ami a kormányzat öbléből származik.

Úgy ahogy a nyomtatás technológiája megváltoztatta és lecsökkentette a középkori céhek erejét és társadalmi erők struktúráját, úgy a kriptologikai metódusok is fundamentálisan változtatják meg a nagyvállalatok természetét és a gazdasági tranzakciókba való kormányzati beavatkozást,” írta ezt a cypherpunk kiáltványában Timothy May még 1988-ban.

Előrejelezni a jövőt

Az emberek mindig próbálták megjövendölni a jövőt, és előrejelezni a trendeket a középkor óta. Sokszor sikerült is előrejelezni a nagy háborúkat, a nagy gazdasági összeomlásokat, és azokat a nagy monumentális eseményeket, amelyek megváltoztatták a társadalom berendezkedését.

Sok ember ismeri a Szilícium-völgy cypherpunkjait és a nagy kriptoanarchista kiáltványokat. 1997-ben a jól ismert befektetési tanácsadók és írók, James Dale Davidson és Lord William Rees-Mogg kiadtak egy könyvet. Ez a könyv szintén nagy változásokat jövendölt a társadalom szerkezetében a következő évszázadra.

A könyvben, aminek a címe a ‘A Szuverén Egyén” a két szerző előrejelezte a kriptovaluták érkezését és a gazdasági átrendeződést is. A könyv specifikusan nem nevezi meg a Bitcoint, hiszen ez a könyv még 12 évvel a Bitcoin megalkotása előtt íródott. Azonban a könyv egyértelműen ír egy egy irányíthatatlan ‘kiberpénz’ létezéséről és a technológiáról, ami az egyének autonómiáját hozza majd el.

A társadalom kifejleszti a világ legnagyobb gazdaságát az új millennium második évtizedéig,” állítják a könyv szerzői. Ha úgy tekintünk a Bitcoinra, ami része A Szuverén Egyén könyv idővonalának, akkor láthatjuk, hogy a dolgok még csak most indulnak be. A kriptogazdaság, amely mögött nem áll semmilyen személy vagy gazdasági csoportosulás, már ma 200 milliárd dollár értékű gazdasági szektor. A kormányzatok nem támogatják ezt az elektronikus határokon átívelő pénzt, és a nemzetállamok is foggal-körömmel tiltakoznak a bevezetése ellen.

Hogyan változtatja meg az információs társadalom és a Bitcoin az esélyeket

A nyitott web lehetővé tette az online gazdaságok virágzását. A pénzügyi epicentrumok mint New York, vagy a technológiai régiók mint a Szilícium-völgy nem tudják irányítani az internet határtalan és arctalan erejét. A kormányok fenyegetve érzik magukat ezáltal a technológiákkal által, és ahogy A Szuverén Egyén is megírja, minden tőlük telhetőt megtesznek a nemzetállamok, hogy visszanyomják ezeket a kezdeményezéseket, ahogy korábban az egyház is tette.

Abban az időben az egyházak látták a monopóliumukkal szembeni ellenállást és összeomlást. Az autoritás, ami évszázadok során megkérdőjelezhetetlen volt, hirtelen semmivé vált,” emeli ki a könyvében Rees-Mogg és Davidson. Az olyan gazdasági eszközökkel mint a kriptovaluták és a technológiai fejlesztések különféle formáival mint az autonóm szoftverek, drónok, meshnet technológiák, Tor, VPN-ek, a társadalmak elkezdhetik lebontani a mindennapi életünket átívelő bürokráciát.

A két író állítja:

“Mi úgy gondoljuk, hogy olyan drámai változások következnek be mint 500 évvel ezelőtt. Az információs forradalom megsemmisíti a nemzetállamok monopolisztikus erejét. Úgy ahogy a puskapor forradalom megdöntötte az egyház monopóliumát. Mint ahogy a középkori egyház, a huszadik századi nemzetállamok is eladósodott intézmények, amelyek már nem tudják finanszírozni magukat. A működésük egyre inkább irrelevánssá és kontra produktívvá vált. Már nem tudják fenntartani azt a réteget, ami eddig a leglelkesebb támogatója volt.”

A jövő már itt van

Nagyon sok ember hisz abban, hogy most lépünk be abba a kezdeti fázisba, amit A Szuverén Egyén könyv jósolt évtizedekkel ezelőtt. A könyv 160-ik oldalán a két író leírja, hogy a “kereskedelem az interneten zajlik, ami egyértelműen a kiberpénzt hozza majd el.” Ez a pénz új formája csökkenti majd a nemzetállamok kapacitását. “Egyedi, személytelen, és ellenőrizhető lesz, és a legnagyobb tranzakciókat bonyolítják majd rajta keresztül. Szintén leosztható lesz a lehető legkisebb értékű egységgé. Kereskedni lehet majd vele a határtalan billió dolláros nagykereskedelmi piacokon.

Nagyon érdekes olvasni a több évtizeddel ezelőtt íródott előrejelzéseket megvalósulni látni. Különösen akkor, ha ez a társadalmat is jobbá teszi. A Bitcoin előretörése és a több ezer további digitális valuta mögötti gazdaság mutatja, hogy egy hatalmas transzformáció zajlik éppen. A korábbi cypherpunk jövendölések és a Szuverén Egyén könyv is segít megérteni, hogy miért.

Emellett a hanyatló gazdaságok és a világszerte egyre erősebb tüntetések is jelzik, hogy az egyéni szabadság iránti vágy és akarat még csak most bontakozik ki.


 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Életrajzi információ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.