Egy új böngészővel decentralizált weboldalakat lehet készíteni

A Beaker Browser lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy decentralizált weboldalakat hozzanak létre.

Figyelembe véve azt a központi szerepet, amelyet a böngészők manapság az internetezők életében betöltenek, úgy tűnik, hogy soha nem ér véget a tökéletes adatvédelmet, kényelmes szolgáltatásokat és csúcssebességet egyaránt biztosító böngésző keresése.

Számos ötletet és terméket teszteltek már a világon, amelyek több-kevesebbet sikereket ugyan el tudtak érni a böngészők piacán, de az egyértelmű, hogy a Google Chrome ural mindent. Habár számos kritika éri a Chrome-ot, mégis még mindig a legnagyobb felhasználói táborral rendelkezik. Az interneten böngésző emberek azonban kezdenek arra eszmélni, hogy a személyes adataik igenis fontosak, ezért olyan adatvédelemre összpontosító megoldásokat keresnek, mint például a Brave böngésző is. A Brave már komoly felhasználói körrel rendelkezik, de most úgy tűnik, megjelent egy lehetséges versenytárs is a piacon. Ez nem más, mint a Beaker Browser. A Beaker koncepciója azonban egy kissé eltér a megszokottól, ez ugyanis a centralizált modellt decentralizáltra cserélte.

A weboldalakat a készítőik saját eszközeiken tárolhatják

A fejlesztői azt nyilatkozták, hogy még csak kísérleti jelleggel működik a böngésző, de ha minden sikerül és a tesztek jó eredménnyel zárulnak, forradalmi változást hozhat a program az internetezők életébe. A fejlesztői csoport szerint ugyanis a böngésző lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy decentralizált weboldalakat hozzanak létre és tegyenek közzé. A böngésző ingyenes és nyílt forráskódú, és a Blue Link Labs startup fejlesztette, mely a peer-to-peer technológián alapuló decentralizált webet támogatja. Ezzel összhangban a Beaker a peer-to-peer módszerrel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy webes vagy külső szerver helyett a weboldalakat saját eszközeiken tárolják.

Bár vannak olyanok, akik nem tartják feltétlenül jó ötletnek, hogy saját eszközeiken tartsák a weboldalakat és azok tartalmát, a mai hackertámadásokkal teli és cenzúra által sújtott világban hasznos lehet az, hogy nem egy központi szerveren kerülnek mentésre weboldalaink. A startup egy úgynevezett Hypercore protokollt használ, amely a HTTP-t helyettesíti. Ez viszont azt jelenti, hogy a Beaker segítségével készített és tárolt weboldalak nem érhetőek el más böngészőből. Ez most még zavaró lehet, de minél több weboldal készül el a böngésző segítségével, annál több embert vonzhat a platform.