Modern Robin Hood: non-profitnak adományoztak a hackerek a lopott pénzből

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy alig pár hónapos munkásságra visszatekintő hackercsoport, a Darkside, a nem kifejezetten etikus zsarolóvírusos támadásaikból befolyt összegeket most jóra próbálják fordítani. A “modern Robin Hood” csoport két non-profit szervezetnek adományozott csaknem 3 millió forint értékben bitcoint.

Csak azoktól lopnak a “modern Robin Hoodok”, akik képesek lesznek kifizetni a váltságdíjat

A Darkside hackercsoport úgy döntött, itt az ideje, hogy ne csak a mesékben fordulhasson elő, hogy a gazdagoktól ellopott pénzt a rászorulók kapják meg. Az irányítást a kezükbe is vették: a hackertámadásaikból befolyt összegek egy részét (persze azért nem az összeset) most két non-profit szervezetnek adományozták. A 0.88 BTC-ből, ami jelenlegi árfolyamon kb. 3 millió forintot ér, a Children International és a Water Project részesült. Az előbbi számos országban nyújt támogatást rászoruló gyermekeknek és családjaiknak, míg az utóbbinál a szubszaharai országokban dolgoznak a biztonságos ivóvízrendszer kiépítésén.

Azért voltak bőven, akik nem értettek egyet teljesen az akcióval. A The Giving Block kriptopénzeket is elfogadó adományozóplatform, amin keresztül a Darkside jótékonysági akcióját végrehajtotta, például október 13-án még tweetelt a beérkező összegről; majd ahogy fény derült az adomány állítólagos eredetéről, le is törölték a bejegyzést. A Water Project eddig nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban; a Children International azonban kijelentette, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy az adomány lopott forrásokból érkezett, nem fogják azt elfogadni.

A Darkside egyébként egészen friss alakulatnak számít a hackervilágban. A Cryptonomist szerint 2020 augusztusa előtt nem voltak hozzájuk köthető esetek, azóta azonban jó pár zsarolóvírusos támadás mögött álltak ők. A leggyakoribb módszerük a cégek eszközeinek blokkolása, melyeket csak akkor adnak vissza a vállalatoknak, amennyiben ők megfizetik a követelt váltságdíjat. Ez általában 200 ezer és 2 millió dollár között váltakozik.

A Darkside már működésének elején kijelentette, hogy csak olyan vállalatokat támad meg és csak annyi váltságdíj fejében, amiről pontosan tudják, a cég még képes lesz kifizetni. Azt is hozzátették nagyon hamar, hogy egészségügyi, oktatási, non-profit és kormányzati szektorban működő szerveződéseket semmilyen esetben sem céloznának meg.

A lopás ettől függetlenül persze lopás – a Robin Hood etikai dilemmát pedig valószínűleg a Darkside esetében sem lehet egykönnyen megválaszolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.