Dél-Koreában 5 év börtön is járhat a be nem vallott kriptotranzakciókért

Dél-Korea szigorú beszámolási kötelezettséget írt elő a kriptovállalkozások számára. Az új szabályok értelmében, ha a vállalatok hat hónapon belül nem tesznek eleget a kötelezettségeiknek, akkor komoly pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is számolniuk kell.

Dél-Korea kriptopénz szabályozása még szigorúbb lett. A Korea JoongAng Daily hírportál értesülései szerint a dél-koreai Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága módosította a pénzügyi beszámolási kötelezettség szabályait, amelyben külön kitérnek a kriptovaluta szektorra is.

Ez a módosítás minden kriptovállalkozást – tőzsdék, vagyonkezelők, tárca-szolgáltatók és letétkezelő platformok – arra kötelez, hogy az általuk lebonyolított tranzakciókat a Pénzügyi Hírszerző Egységnél (FIU) tartsák nyilván. A FIU a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának az egyik ága, amely a pénzmosás elleni felügyeletért felel Dél-Korea pénzügyi ökoszisztémájában.

Dél-Korea új kriptovaluta rendelete március 25-én lép hatályba. Az országban meglévő virtuális eszköz szolgáltatóknak hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy megfeleljenek az új szabályozási paradigmának. A megfelelőségi protokollok részeként a dél-koreai kriptopénz szolgáltatóknak szigorú ügyfélazonosítási megoldásokat kell alkalmazniuk. Ezenkívül minden gyanús tranzakciót meg kell jelölni és jelenteni kell a FIU-nak, amely pénzmosásra irányuló vizsgálatot indít.

Az országban azon kriptovaluta szolgáltatók, amelyek szeptember 24-ig nem tesznek eleget az szabályozás által előírt követelményeknek, akár 44 ezer dollár pénzbírsággal számolhat vagy a vállalat fejesei ötéves börtönbüntetést is kaphatnak.

Március 25-től az új kriptoszolgáltatóknak regisztrálniuk kell magukat az országban, és külön az FIU-nál is.

A most elfogadott beszámolási kötelezettség csak egy, a legújabb törvények és irányelvek sorában, amelyek a dél-koreai kriptopénz szabályozás részét képezik.

A dél-koreai adóhivatal hétfőn azt nyilatkozta, hogy már több mint 2400 olyan személyt azonosítottak, akik a vagyonukat kriptovalutákba menekítették, hogy ne kelljen adót fizetniük.

A kriptotőzsdék már most megosztják az ügyfelek adatait az adóhivatallal, amely gőzerővel kutatja fel az adócsalókat.