Dél-Korea: Megszűnik a bitcoin adókedvezménye

A dél-koreai kormány új adótörvényt fogadott el. Az új módosítások a kripto-kereskedelmet is érintik. A javaslat szerint a bitcoin váltásával foglalkozó vállalkozások már nem lesznek jogosultak a kis- és középvállalkozások által jelenleg is élvezett jövedelem- és társasági adókedvezményekre. A törvényhozók azt is fontolgatják hogy nyereségi adót is kirónak ezekre a vállalkozásokra.

Dél-Korea: cél, az adózási előnyök csökkentése.

Az új adótörvények a jövő év elejétől lépnek érvénybe. A hétfőn közzétett hivatalos nyilatkozatban a következők szerepelnek. „A jövő évtől kezdve a virtuális valuta kezelésével foglalkozó vállalkozások kizárásra kerülnek az adócsökkentésre jogosult iparágakból (kis- és közepes vállalkozások).”

Dél-Korea a kriptovalutával foglalkozó cégeket eddig kockázatos vállalkozást végzőknek tekintette és ezért élvezhettek adókedvezményt.

Dél-Korea a kriptovalutával foglalkozó cégeket eddig kockázatos vállalkozást végzőknek tekintette és ezért élvezhettek adókedvezményt. A jelenlegi adózási törvény szerint az adókedvezményre jogosult cégek az első öt évben 100% helyett csak 50% adót fizettek.

A kizárás egyik oka az hogy a kriptokereskedelemnek nincs hozzáadott értéke. Ugyanakkor az sem elhanyagolható hogy a hatalmas jövedelemből így nagyobb szelet jut az államnak is. Ezen javaslatokat még az országgyűlés is megvizsgálja és ha zöld utat adnak neki akkor jövő évtől lép érvénybe.

Óriási összegekről van szó.

A virtuális valuta váltók jelenleg 22%-os társasági adót fizetnek. A Seoul Finance szerint, mivel ezek a cégek hatalmas mennyiségű haszonra tesznek szert, ezért az adókedvezményük is nagy volt. A Bitsum Exchange tavalyi nyeresége több mint 250 milliárd won (223 millió dollár) volt. Ez után 54,4 milliárd won (48,6 millió dollár) nyereségadót fizet majd, ami 27,2 milliárd wonnal (24,3 millió dollár) több mint eddig 12 milliárd won (11,2 millió dollár). Így már érthető hogy miért is fontos az államnak az adókedvezmény eltörlése.

Azonban a virtuális valuta értékesítésével kapcsolatos adózás nem szerepel a módosító indítványban. A kormány indoklása szerint ebben a témában még több kutatásra van szükség és nem szeretnének elhamarkodott döntést hozni. Az év eleje óta mérlegelik a töke-jövedelem adó bevezetését is a kriptopénz kereskedelem területén. De, semmilyen konkrét adózási tervezet nem jött még ki.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.