Dél-Korea pénzügyi hatósága betiltja a privát coinokat

Dél-Koreában a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága (FSC-Financial Services Commission) úgy döntött, hogy betiltja a privát coinokkal való kereskedést, mivel azok nagy pénzmosási kockázatot jelentenek.

A privát coinokra vonatkozó tilalom

Az FSC kedden jelentette be, hogy az ország különleges fizetésekre vonatkozó törvényébe privát coinokra, vagy más néven dark coinokra vonatkozó szigorítás került beillesztésre. A kiegészítés tehát külön nevesíti a privát coinokat, amelyek létrehozásakor a felhasználó személyazonosságának védelme volt a fő szempont. Ezek a pénzeszközök privát tranzakciók végrehajtására alkalmasak, ami pedig nagymértékben megnehezíti a hatóságok számára a tranzakciók nyomon követését. Az FSC azon az állásponton van, hogy a privát coinok könnyen felhasználhatók pénzmosásra, ezért be kell ezeket a pénzeszközöket tiltani.

Az FSC döntése értelmében a kriptovaluta szolgáltatók többé nem hajthatnak végre privát coin tranzakciókat az országban. Ez a szigorítás nagy valószínűséggel kihatással lesz több olyan népszerű privát coinra is, mint a Monero (XMR), Zcash (ZEC) vagy a Dash (DASH).

Az új szabályok előreláthatóan 2021 márciusában lépnek majd életbe.

A kriptovaluta tőzsdéknek jelentést kell készíteniük

A pénzügyi hatóság a fentieken túl arra kéri a tőzsdéket, hogy alkalmazzanak hatékony pénzmosás elleni politikát, valamint feleljenek meg az “Ismerd az ügyfeled” (KYC – Know Your Customer) követelménynek. A módosítások életbe lépésétől számított 6 hónapon belül pedig a dél-koreai tőzsdék kötelesek lesznek jelentést készíteni a működésükről. Továbbá az ügyfeleik valódi nevét is meg kell erősíteniük az ügyfelek személyes adatainak ellenőrzése által (pl. személyazonosítás igazolására alkalmas okmány).

Több dél-koreai tőzsde sem listázza a privát coinokat

Az országban már így is számos tőzsde nem listázza a privát coinokat, mivel ezekre a pénzeszközökre vonatkozóan nemzetközi szabályok vannak érvényben. 2019 szeptemberében például az OKEx kriptovaluta tőzsde dél-koreai ága a Pénzügyi Akció Munkacsoport (TAFT) irányelveire hivatkozva 5 privát coin, a Zcash (ZEC), a Monero (XMR), a Dash (DASH), a Horizen (ZEN) és a Super Bitcoin (SBTC) eltávolítása mellett döntött. A helyi kriptovaluta tőzsde, az Upbit pedig 3 privát coin támogatásának megszüntetését jelentette be ugyanabban a hónapban.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.