A Deutsche Bank is csatlakozott a JP Morgan blokklánc hálózatához

A JP Morgan által kezdeményezett Interbank Information Network (INN) nemrég a német Deutsche Bankkal bővült, melynek köszönhetően már 320-ra nőtt a projektben résztvevő bankok száma.

A 2017 októberében bejelentett INN, a JP Morgan által fejlesztett Quorumra épül, amely a bank saját ethereum alapú privát blokklánca. A Quorum legtöbbünk számára talán a „híres” JPMorgan Coin otthonaként is ismert. Az INN legfőbb célja a bankok közötti késedelmes utalások gyorsabb és olcsóbb lerendezésének elősegítése, amit a bankok közötti információcserével kapcsolatos problémák megoldásával igyekszik megvalósítani.

A Deutsche Bank készpénzkezelési igazgatója, Ole Matthiessen szerint, az INN javítani fog a bank szolgáltatásainak minőségén. Ez annak köszönhető, hogy a projekthez való csatlakozás nagyban csökkenti a bonyolult tranzakciók feldolgozásával járó költségeket. Matthiessen azt is hozzátette, hogy már nem csupán más bankok jelentenek konkurenciát. A pénzügyi szektorban egyre több új játékos jelenik meg, amelyek a legmodernebb technológiák alkalmazásával próbálják elcsábítani a hagyományos bankok ügyfeleit, ezért fontos lépést tartani az új technológiák megjelenésével.

A Deutsche csupán az első a projekthez csatlakozó óriásbankok sorában. Takis Georgakopoulos, a JP Morgan pénzforgalmi osztályának vezetője azt nyilatkozta, hogy a jövőben más nagyobb bankok csatlakozására is számítanak. A Deutsche csatlakozása azért jelentős, mert a Financial Times jelentése szerint a Deutsche a világ legnagyobb euróban denominált fizetések feldolgozója. Ezzel szemben az INN egyelőre többnyire olyan bankokból áll, amelyek főleg dollárban történő fizetések feldolgozásával foglalkoznak. Georgakopoulos azt is hozzátette, hogy év végére szeretnék, ha az INN-hez csatlakozott bankok száma elérné a 400-at. A Deutsche csatlakozása Georgakopoulos véleménye szerint, más nagyobb bankokra is pozitív hatással lehet, ami Interbank Information Network-höz való csatlakozást illeti.

Habár a JP Morgan és a bitcoin kapcsolata viharos múltra tekint vissza, úgy tűnik, hogy a mögötte rejlő technológia előnyeivel még a bankok sem tudnak vitába szállni.