Ennek a foci klubnak egy részét most már megvásárolhatják a szurkolók is

A 150 éves angol labdarúgócsapat, a Watford kijelentette, hogy részvényeinek 10 százalékát digitálisan kínálják eladásra, és az eladások végén a befektetők különféle speciális jogokat és tokeneket kapnak.

Digitálisan értékesíti a Watford klub a részvényeit

Az angol Watford FC labdarugó csapat 10%-os részesedést kínál a befektetőknek és a szurkolóknak a klubban a Seedrs-en, a Republic befektetési platform európai ágán keresztül.

A 150 éves angol labdarúgó-válogatott vezetősége kijelentette, a Watford részvényeinek 10 százalékát digitálisan fogják eladásra kínálni. A digitális részvényeladásokhoz ráadásul különféle speciális jogokat és tokeneket csatolnak a befektetők részére.

A Watford mintegy 17,5 millió fontot (22,3 millió dollárt) kíván összegyűjteni a részvényeladás során. A részvényenkénti árat körülbelül 12 fontban határozta meg.

A csapat célja, hogy a Republic-on keresztül kínált digitális részvényekkel a befektetők szélesebb körét vonzza magához. Emellett pedig lehetővé tegye szurkolóinak, hogy birtokolják a futballklub egy részét. A külföldről érkező befektetők is részt vehetnek a digitális részvényértékesítésben.

A kibocsátott tokeneket eleinte nem lehet eladni, de a jövőben megvásárolhatók és értékesíthetők lesznek.

Scott Duxbury, a Watford FC elnök-vezérigazgatója elmondta:

Folyamatosan keressük a módját, hogyan segíthetnénk a Watford FC növekedését a terveink megvalósításához. Büszkék vagyunk arra, hogy az első olyan nagy angol futballklub lehetünk, amely valódi tulajdon részesedést kínál a befektetők széles körének, beleértve a szurkolókat is, mindezt a digitális tokeneken keresztül.

A befektetők által vásárolt rajongói tokenek a jövőben kereskedhetővé válnak, és valódi tulajdonjogot kínálnak, valamint speciális jogokat is biztosítanak majd.

Digitális részvényeké a jövő

A digitális részvények vagy tokenizált részvények forradalmi előrelépést jelentenek az értékpapírpiacon. Ezek az eszközök a blokklánc technológiát használják fel a hagyományos részvények digitalizálására. A folyamat során digitális tokeneket hoznak létre a blokkláncon, amelyek a vállalat tulajdonjogát képviselik. Emellett pedig ugyanazokat a jogokat és előnyöket biztosítják, mint a hagyományos részvények.

A digitális részvények számos előnnyel járnak, beleértve a megnövekedett likviditást, mivel éjjel-nappal kereskedhetnek velük a digitális tőzsdéken. De emellett fokozott átláthatóságot és biztonságot is kínálnak a blokkláncok megváltoztathatatlan természete miatt. Ezenkívül az intelligens szerződések automatizálhatják és racionalizálhatják a kibocsátási, kereskedési és elszámolási folyamatokat. Ez csökkenti a költségeket és elősegíti a hatékonyságot.

Ahogy a pénzügyi piacok folyamatosan fejlődnek, a digitális részvények jelentős szerepet játszhatnak a befektetés demokratizálódásában, így a résztvevők szélesebb köre számára lesz elérhetőbb és hatékonyabb a tőkepiac.