Dogecoin társalapító: a legtöbb ember, aki kriptót vesz, bolond

A Dogecoin társalapítója, Billy Markus nem szívbajoskodik. Azt írta a Twitteren, hogy a legtöbb ember, aki kriptót vesz, bolond.

“Shibetoshi Nakamoto” alias Billy Markus, a Twitter-profilján egy humoros tweetet tett közzé, amelyben azt boncolgatta, hogy miért esik a bitcoin ára, annak ellenére, hogy a kibányászható bitcoinoknak van egy felső határa, egész pontosan 21 millió.

Más szóval megkérdőjelezte azt, hogy a deflációs jelleg értéket ad-e a kriptovalutának. A Dogecoinnak ezzel szemben nincs felső korlátja a létrehozható tokenek számát illetően.

Markus ezután kiterjesztette az érvelését az összes kriptovalutára, és a beérkezett válaszok között volt egy Ben Royce-tól, aki szerint a kriptovaluták értéknövekedése mögött az úgynevezett Greater Fool Theory áll, vagyis hogy az árak azért emelkednek, mert vannak bolondok, akik hajlandóak egyre többet fizetni a kriptopénzekért.

Ezen a ponton arra a kérdésre, hogy a kriptovaluták értékének mekkora része alapul ezen az elméleten, és mekkora része technikai vagy technológiai okokon, Markus úgy fogalmazott, hogy szerinte a kriptovaluta vásárlások 99,99%-a a Greater Fool Theory dinamikája szerint történik, vagyis alapvetően csak abban reménykednek a befektetők, hogy az adott kriptopénz értéke nőni fog.

A Dogecoin társalapítója és a Greater Fool Theory (Nagyobb bolond elmélet)

Na de mit is jelent ez az elmélet? A Greater Fool Theory szerint mindig lesz egy nagyobb bolond, aki hajlandó magasabb árat fizetni egy amúgy is túlértékelt értékpapírért/kriptovalutáért. Ez azt jelenti, hogy bármely tárgy árát egy adott fogyasztó helyi és relatív kereslete határozza meg, nem pedig a belső értéke, sőt, egy túlértékelt értékpapír megvásárlása is jövőbeni hasznot hoz azáltal, hogy eladja egy másik személynek (aki még nagyobb bolond).

Markus, aki egy ideje nem vállal aktív szerepet a Dogecoin fejlesztésében, néhány hónappal ezelőtt azt mondta, hogy “a Dogecoin valójában a hülyéknek készült mindössze 3 óra alatt”.

Ezt írta:

“A Dogecoin megjelenése utáni első néhány hét hihetetlenül gyors lefolyású volt, és azt hiszem, röviden úgy jellemezném, hogy teljes őrület. Egy buta viccből nagyon gyorsan vált valamivé, ami az emberek számára valamit ért, és egy közösség is gyorsan fejlődött, rengeteg gyanús és rengeteg új emberrel, akik gyorsan szolgáltatásokat és infrastruktúrát építettek köré”.

Hozzátette, hogy nem érti, hogyan érhet majd a Dogecoin 1 dollárt, bár azt elfogadja, hogy a kriptovaluta mellett álló közösség most már ténylegesen értéket tulajdonít neki.

Mindazonáltal az a hipotézis, hogy a Dogecoin-t vásárók túlnyomó többsége csak azért teszi ezt, mert úgy gondolja, hogy magasabb áron eladva pénzt fog keresni, hihetőnek tűnik. Ugyanez igaz lehet a bitcoinra is, de legalább a BTC deflációs jellege miatt észszerűbb azt feltételezni, hogy idővel valóban egyre értékesebb lesz.