Drága a bankolás Magyarországon? Tudod mi a megoldás

„Jövedelemarányosan Magyarországon a legdrágább a bankolás az európai országok közül” kezdte a cikkét a napi.hu híroldal, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb kutatásának eredményeit tetté közzé.

Most próbálok úgy tenni, mint aki nagyon meglepődött, de azt hiszem, ezt senki sem hinné el. Elég egy pillantást vetnünk arra, hogy hány féle-fajta számlavezetési díjat von le a bankunk minden hónapban, vagy hogy éppen milyen kezelési költséget és tranzakciós illetéket vonnak le éppen egy-egy utalásunk után, hogy tudjuk mi a válasz a szalagcímre: igen, a bankolás itthon elképesztően drága.

Szinte mindenki tudja, hogy a banki költségek drágák Magyarországon, de azért nagyot tud ütni az, amikor számszerűsítve láthatjuk ezeket magunk előtt.

Az alacsony jövedelemmel rendelkező emberek (magyarán, akik minimálbért keresnek) azoktól a bank ugyanis 1,13%-ot von le (hivatalosan fogalmazva) számlavezetéshez kapcsolódó díjakként – kevésbé hivatalosan fogalmazva inkább a semmiért. Ez pedig már százalékos arányban is felháborítóan magas, de az igazi sokk inkább akkor jön, amikor megnézzük, hogy forintra átszámolva, a többi országhoz képest mennyi ez. Ugyanis Európában csak kettő országban fizetnek ennél többet: Portugáliába és Olaszországban, azonban mindkét országban sokkal magasabbak a minimálbérek. Magyarországon pedig mindennek nevezhetjük a minimálbért csak magasnak nem.

A cikk megnevezi a lehetséges megoldásokat persze: átalánydíjas számlacsomag vagy éppen a bankok által az államnak fizetett tranzakciós illetékek csökkentése. Ezek pedig hagyományos banki szempontból nézve valóban helyes lépések lennének. Ezekkel tényleg jelentősen csökkenteni lehetne a bankolás költségeit Magyarországon.

Mit lehet tenni, ha drága a bankolás Magyarországon?

De mi van akkor, ha van egy jobb megoldás?

Persze, mindenki tudja, hogy miről van itt szó: a blokkláncról és a kriptovalutákról. (Egy kriptovaluta híroldalnál ez mondjuk nem olyan óriási csavar.) És ez itt most nem egyéni preferenciáról szól, hogy valaki szereti-e a blokkláncot vagy nem, érdekli-e a Bitcoin vagy sem.

Nem, ez itt csak a konkrét számokról szól most, a számokról, amikkel viszonylag nehéz vitába szállni.

A bitcoinfees.info oldal szerint ugyanis a Bitcoin tranzakciós költsége (természetesen bizonyos változók figyelembevétele után) jelenleg kb. 0,11 amerikai dollár. Azaz 11 cent. 11 cent, ami jelenlegi árfolyamon olyan 30 forinttal egyenlő.

És vége. Nincs extra tranzakciós illeték, kezelési költség vagy számlakezelési díj. 30 forint, és ennyi. És itt még csak nem is tértünk ki a Lightning hálózat filléres költségeire.

Szóval akár szeretjük a kriptovalutákat, akár nem, a végén úgyis egy dolog számít: az emberek utálnak feleslegesen költeni. Főleg akkor, ha van más megoldás.

Ez pedig fényes jövőt jósol a blokkláncnak, akár akarják a bankok, akár nem.