Újabb mérföldkövet ért el a Lightning: 500 BTC-re nőtt a tranzakció kapacitás

Újabb mérföldkövet ért el a Lightning hálózat ugyanis a hálózat kapacitása elérte az 500 BTC-t.

Dinamikus növekedés az év második felében

Az 1ML.com Lightning hálózatot (LN) elemző honlap szerint az elmúlt 30 napban újabb 14.8%-kal nőtt az LN tranzakciós kapacitása, az új csatornák száma pedig 25%-kal.

A Lightning észrevehetően emelkedő pályára állt a hónapokban kibontakozott kriptogazdaságon belüli popularitásának köszönhetően. Hozzá kell tenni, az LN még így is messze van a mainstream adoptációtól, attól, hogy naponta több milliárd dollár értékű bitcoin tranzakciót dolgozzon fel.

A múlt héten újra a médiafigyelem középpontjába került egy aukciónak köszönhetően, ahol a Lightning hálózatot használva értékesítettek egy miniatűr festményt méghozzá annak, aki a legalacsonyabb vételi árat kínálta. A művész ezzel a LN hasznosságára szerette volna felhívni a figyelmet.

Íme a ‘Fekete Hattyú’ miniatúra. A 3.55 cm x 4.44 cm kép elkészítéséhez a művész fiat pénzt használt. Vételi ár: 0.000000037 USD, fizetve szatosiban a Bitcoin Lightning hálózatán.

Adam Back, a Blockstream (mely egyben az aukció szervezője is volt) CEO-ja megjegyezte, a vételi ár kevesebb volt, mint egyetlen homokszem ára.

Nulla helyett mainstream

A Lightning hálózat teljesítménye csak egy az egyre elfogadottság-orientáltabb szemlélet kialakulása felé vezető úton a spekuláció hajtotta mentalitással, amit a múlt évi irreális árfolyamok hajtottak.

Egy másik ilyen technológiai örömhír, hogy nagyot nőtt a blokkok hálózati terjedési sebessége is. Az év elején még legalább egy másodpercre volt szükség, hogy a tranzakciók elérjék a hálózati csomópontok minimum 50 százalékát; ma már fél másodperc is elegendő.

A technológiai fejlődés az egyik legfontosabb érv azokkal a szkeptikusokkal szemben, akik a bitcoin bukását hangoztatják. Szerintük a bitcoin árfolyama a nullához tart köszönhetően a lassan egy éves medvepiacnak.

Az intézményi vélemény nyilvánítások (amit a kriptovalutákkal régebb óta foglalkozó szakértők hajlamosak – jogosan – figyelmen kívül hagyni) a bitcoin árfolyamával kapcsolatban szintén megosztóak. A héten például a Dragonfly Capital Partners kockázati társaság nyilatkozott a BTC árfolyam kapcsán:

“A bitcoin akár 2000, de akár 1000 dollárra is leeshet, de semmiképp se nullára. És az egy határkövet jelent egy eszköznek,” nyilatkozta Alex Pack Dragonfly ügyvezető még december 23-án a Forbes-nak.

“A bitcoin, ami mérföldkövet jelent a pénz történetében, egyre jobban értékőrzőként működik. Azok akik megveszik és használják, meg vannak győződve róla, hogy az ára nem megy nullára.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük