Az orosz Duma központi banki stabilcoin bevezetését tervezi

Az orosz Duma pénzügy piaci bizottsága egy állami stabilcoin bevezetését tervezi melynek az értéke a rubelhez lenne kötve, jelentette be az orosz hírrádió pénteken, a Govorit Moskva.

Egy sajtóközleményen beszélve a háztartási hiány növekedés kapcsán jegyezte meg Anatoly Aksakov bizottsági elnök, hogy kiállnak a kriptovaluták mellett, de “annak a rubelhez rögzítettnek kell lennie.” A bizottság elnöke azt is megjegyezte, a stabilcoin blokklánc-alapú lesz és 1:1 paritáson lesz a rubelhez rögzítve.

Aksakov kitért a stabilcoin modelljére is, amit bizonyos összegig banki letét fogja biztosítani. Azon felül egy használó banknak kell adott összegben kriptoeszközöket vagy rubelt tárolnia 1:1 arányban.

A moszkvai Mskagency híroldal megerősítette, a kriptopénzt csakis a központi bank bocsáthatja ki mivel a nemzeti fizetőeszköz szolgál fedezetként. Aksakov hozzátette, a blokklánc használata a kibocsátás során a kriptopénz kibocsátáskor “nagyon ígéretes”.

Október végén Aksakov kijelentette, a vezető kriptopénzek mint a Bitcoin (BTC) és Ethereum (ETH) halálra van ítélve mivel nincs mögöttük semmilyen fedezet. Aksakov szerint ez állt a tervezett orosz digitális pénzügyi eszközökről szóló törvény módosítsa mögött, ami kivette a kriptovaluta bányászat definícióját az appendixéből.

2018. elején már felröppent a hír, hogy az orosz kormány egy úgynevezett kriptorúbel kibocsátását tervezi és az orosz blokklánc és kriptovaluta szövetség (RACIB) szerint a nemzeti kriptopénz már 2019 közepén elindulhat.

Ezzel szemben elnöki tanácsadó Sergey Glazyev szerint nincs ilyen lépés tervbe véve mialatt azt is hozzátette, a meglévő programozási eszközök segítségével nagyon gyorsan lehet kriptopénzeket kibocsátani.